Eveniment

Analiştii se bat în previziuni pesimiste: scăderea trimestrială a PIB, estimată între -1,5% şi -2,8%

Analiştii se bat în previziuni pesimiste: scăderea trimestrială a PIB, estimată între -1,5% şi -2,8%

Autor: Mihaela Claudia Medrega

10.10.2010, 23:57 40

Analiştii Raiffeisen Bank văd o scădere a PIB cu 1,5% în altreilea trimestru, în timp ce ING Bank estimează contracţiaeconomiei cu 2,8% în T3 faţă de T2 - date ajustate sezonier şi cu4,1% ca rată anuală, pe fondul măsurilor de austeritateaplicate.

O surpriză plăcută ar putea să aducă producţia agricolă, care afost bună anul acesta şi care în mod tradiţional are o contribuţiemai mare în PIB în partea a doua a anului.

În viziunea analiştilor Raiffeisen, datele statistice anunţateîn ultimele zile privind producţia industrială, construcţii şicomerţ susţin aşteptările cu privire la o o cifră slabă privindPIB-ul în al treilea trimestru. Veşti bune au venit numai dinagricultură, în condiţiile în care culturile de cereale au fost maibune în acest an, comparativ cu anul trecut.

"Credem că PIB-ul real s-a contractat cu circa 1,5% trimestru latrimestru în T3, dar o cifră mai bună nu poate fi exclusă în cazulunei producţii agricole bune."

Producţia industrială va avea o contribuţie mai redusă în trim.3

În august producţia industrială, unul dintre cei mai importanţiindicatori din economie, a urcat cu doar 0,1% faţă de lunaprecedentă, după scăderea de 1% din iulie. În consecinţă, analiştiiRaiffeisen estimează o contribuţie mai redusă a acestei componentela formarea PIB în T3 comparativ cu cea din T2.

Veşti proaste pentru dinamica economiei au venit de laconstrucţii, care au scăzut cu 1,3% în august.

Majoritatea analiştilor au apreciat încă din vară că a douajumătate a anului se conturează a fi mult mai dificilă. Relansareaeconomică rămâne fragilă din cauza diminuării fluxurilor decapital, a ajustărilor fiscale şi a creşterii şomajului. RevenireaPIB-ului trimestrial pe scădere vine după ce în perioadaaprilie-iunie s-a înregistrat o uşoară creştere, în termeniajustaţi sezonier, pentru prima dată după trei trimestreconsecutive de scădere. Creşterea din al doilea trimestru a fost de0,3%, comparativ cu primele trei luni ale anului.

Economia a intrat în recesiune în trimestrul al treilea din2008, odată cu scăderea PIB în termeni ajustaţi sezonieri, faţă deprecedentele trei luni, cu 0,1%. De atunci, PIB-ul a înregistratscăderi în fiecare trimestru, exceptând creşterea uşoară, de 0,1%,din trimestrul al treilea din 2009 şi cea din T2 2010.

Previziunile analiştilor au devenit pesimiste şi pentru anulviitor, ei anticipând o posibilă revenire pe creştere economicăde-abia în 2012. Însă FMI şi guvernul estimează pentru acest an oscădere a economiei cu 1,9%, economia urmând să revină anul viitorpe o creştere de 1,5-2%.

Ce s-a întâmplat în al doilea trimestru

În trimestrul al doilea economia a scăzut cu doar 0,5% faţă deaceeaşi perioadă a anului trecut şi cu 0,6% în date ajustatesezonier, astfel că deşi nu a revenit pe plus, a reuşit cel puţinsă-şi tempereze declinul, de la ritmuri de aproape -9% în primăvaralui 2009.

Totuşi, faţă de primul trimestru, economia a urcat uşor în aldoilea trimestru, cu 0,3% în serie ajustată sezonier graţiecreşterii exporturilor şi revenirii firave a consumului diniunie.

Creşterea economică înregistrată de România în trimestrul aldoilea faţă de primul trimestru a fost una dintre cele mai slabedin UE.

Evoluţie în linie cu estimările FMI

Evoluţia a fost în linie cu estimările FMI şi ale analiştilorcare anticipau o revenire temporară a economiei în zona pozitivă întrimestrul al doilea.

În primul semestru economia a scăzut cu 1,5% faţă de aceeaşiperioadă a anului precedent, industria fiind singurul sector care acontribuit pozitiv la dinamica PIB, cu 1,3%.

Serviciile au contribuit la scădere cu 1,2%, construcţiile cu0,9%, iar impozitele nete pe produs cu 0,7%. Agricultura a avutimpact zero asupra dinamicii Produsului Intern Brut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Power Summit’24
AFACERI DE LA ZERO