Eveniment

Analiză Gartner: Veniturile din vânzările de semiconductori vor înregistra o creştere mai mică în 2022, de doar 7%

Analiză Gartner: Veniturile din vânzările de...

Autor: Dorin Oancea

03.08.2022, 09:32 49

Veniturile înregistrate la nivel global în 2022 pe piaţa de semiconductori va fi de doar 7,4%, mai reduse faţă de creşterea de 26,3% înregistrată în 2021, conform datelor disponibile în cea mai recentă prognoză publicată de Gartner. 

Această valoare este o revizuire în scădere faţă de cea prognozată în raportul publicat trimestrul precedent, care prevedea o creştere de 13,6% în 2022.

„Deşi deficitul de cipuri scade, piaţa globală a semiconductorilor intră într-o perioadă de vulnerabilitate, care va persista până în 2023, când se preconizează că veniturile din semiconductori vor scădea cu 2,5%”, a declarat Richard Gordon, Practice VP la Gartner, completând: „Am observat deja o vulnerabilitate a evoluţiei pe piaţa de semiconductori destinaţi produselor finite, în special pe cele expuse consumatorului final. Creşterea inflaţiei, a impozitelor şi a ratelor dobânzilor, împreună cu costurile mai mari ale energiei şi combustibilului, pun presiune pe venitul consumatorilor. Acest lucru afectează cheltuielile pentru produse electronice, cum ar fi PC-uri şi smartphone-uri.”

În general, veniturile globale din semiconductori pentru 2022 au fost ajustate comparativ cu prognoza din trimestrul precedent cu 36,7 miliarde de dolari, la 639,2 miliarde de dolari, deoarece se aşteaptă o înrăutăţire a condiţiilor economice pe parcursul anului (vezi Tabelul 1). Cererea şi preţurile pentru memorii s-au redus, în special în domenii legate de consumatori, cum ar fi PC-urile şi smartphone-urile, ceea ce va contribui la încetinirea ritmului de creştere.

Livrările de PC-uri vor scădea cu 13,1% în 2022, după ce au înregistrat creşteri în 2020 şi 2021. Se estimează că veniturile din semiconductorii destinaţi PC-urilor vor înregistra o scădere de 5,4% în 2022. Veniturile din semiconductorii destinaţi smartphone-urilor sunt pe cale să încetinească la un procent de +3,1% în 2022, comparativ cu o creştere de 24,5% în 2021.

Din perspectiva mediului enterprise, stocurile se recuperează rapid, termenele de livrare încep să se scurteze, iar preţurile încep să se diminueze.

„Piaţa semiconductorilor intră într-un ciclu de scădere a industriei, ceea ce nu este o noutate şi s-a mai întâmplat de multe ori înainte”, a mai spus Gordon, completând: „În timp ce segmentul de consum va încetini, veniturile din semiconductorii destinaţi pieţei centrelor de date vor rămâne mai mult timp la acelaşi ritm de creştere (de 20% în 2022) datorită investiţiilor continue în infrastructura cloud. În plus, segmentul de electronice auto va continua să înregistreze o creştere de două cifre în următorii trei ani, datorat creşterii numărului de semiconductori per vehicul şi tranziţiei la vehiculele electrice şi autonome. Valoarea de semiconductori per vehicul va creşte de la 712 USD în 2022 la 931 USD în 2025.”
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO