Eveniment

ANCOM face anunţul: Documentaţia licitaţiei pentru servicii de bandă largă a fost pusă în consultare publică

ANCOM face anunţul: Documentaţia licitaţiei pentru...

Autor: Dorin Oancea

14.07.2022, 15:40 47

ANCOM a lansat în consultare publică caietul de sarcini, proiectul de hotărâre de Guvern prin care se stabileşte taxa minimă de licenţă, decizia referitoare la tariful de utilizare a spectrului şi decizia de organizare a procedurii de selecţie pentru servicii de bandă largă

Conform documentaţiei de licitaţie, Autoritatea propune ca operatorii câştigători să acopere cu servicii de bandă largă majoritatea zonelor urbane, autostrăzile existente, aeroporturile internaţionale şi căile ferate modernizate, precum şi un număr de 600 de localităţi identificate ca neacoperite sau slab acoperite cu servicii de comunicaţii mobile.

În urma analizei mai multor factori, Autoritatea a propus şi preţurile de pornire în licitaţie, valoarea totală a acestora fiind de 693 de milioane euro. Taxa de licenţă se stabileşte prin hotărâre a Guvernului în urma consultării cu industria. Totodată, ANCOM propune şi o reducere semnificativă a tarifului de utilizare a spectrului radio.

„O condiţie esenţială pentru ca serviciile de comunicaţii electronice moderne, bazate pe noile tehnologii să fie disponibile pe scară largă, la nivel naţional, este aceea ca operatorii să-şi mărească şi să-şi diversifice semnificativ portofoliile de frecvenţe radio deţinute în prezent. Considerăm că prin reglementările şi condiţiile propuse de ANCOM în documentaţia de licitaţie se doreşte asigurarea unui echilibru între nevoile operatorilor, interesele utilizatorilor şi nevoia de valorificare a spectrului radio, o resursă limitată a statului român”, a declarat Vlad Stoica, preşedintele ANCOM.

ANCOM va pune la dispoziţie drepturi de utilizare cumulate de 555 MHz în cele 4 benzi de frecvenţe (700 MHz, 1500 MHz, 2600 MHz şi 3400-3800 MHz), drepturile de utilizare intrând în vigoare din 2023 sau 2026 şi având durata de valabilitate de 20 ani, cu excepţia drepturilor din banda 2600 MHz pentru care durata de valabilitate va fi de 6 ani şi 3 luni, pentru alinierea cu drepturile existente în această bandă.

În ceea ce priveşte taxa de licenţă, valorile propuse de ANCOM au fost determinate în funcţie de o serie de factori, printre care referinţele naţionale şi europene privind valorile licenţelor în fiecare bandă dintre cele supuse procedurii de selecţie, proprietăţile fizice ale benzilor, drepturile existente în benzile de frecvenţe, precum şi durata şi condiţiile de utilizare a drepturilor ce vor fi acordate.

ANCOM propune ca taxa de licenţă să fie achitată eşalonat, în primii ani de valabilitate a licenţelor, suma preţurilor de pornire fiind de 693 de milioane euro. Taxa de licenţă se va aproba prin hotărâre a Guvernului şi se face venit la bugetul de stat.

De asemenea, ANCOM a făcut public şi proiectul de decizie prin care propune tariful de utilizare a spectrului pentru benzile în care se furnizează servicii pe suport radio de bandă largă. Astfel se propune reducerea semnificativă a tarifului pentru benzile 1800 MHz, 2100 MHz şi 2600 MHz. Pe de altă parte, tariful pentru banda 3400-3800 MHz va creşte începând cu 1 ianuarie 2026, având în vedere valoarea economică actuală a acestei benzi, prin raportare la momentul în care a fost stabilit tariful actual, ca urmare a desemnării acesteia la nivel internaţional ca bandă pionier pentru furnizarea de servicii pe suport radio de bandă largă.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO