Eveniment

Angajatii nu se asteapta sa primeasca prime de Pasti

03.04.2007, 19:34 26

Un sondaj realizat de site-ul Best Jobs arata ca majoritatea angajatilor nu se asteapta sa primeasca prime de Paste. Astfel, doar 20% sustin ca vor primi bani, insa nu mai mult de 500 de lei, in timp ce 10% se asteapta la zile libere. Pe de alta parte, 6% dintre respondenti apreciaza ca vor primi peste 500 de lei, iar 2% sustin ca vor primi produse traditionale.
"Raspunsul angajatilor lor isi regaseste explicatia si in faptul ca anumite companii prefera alt tip de prime, cum ar fi bonusurile trimestriale, bianuale sau anuale pentru ca acestea reflecta mult mai bine rezultatele", este de parere Calin Fusu, director general al Neogen.
Sondajul a fost efectuat in perioada 28 martie-2 aprilie pe un esantion de 820 de angajati din domenii ca marketing, publicitate si PR, sanatate, IT, turism sau retail.
Anul trecut, de Paste, potrivit datelor Institutului National de Statistica, salariile au crescut in medie cu doar 1,3% fata de luna precedenta, in timp ce in decembrie 2006 cresterea salariilor a fost de peste 22%. Explicatia ar putea fi "al 13-lea salariu in domeniul bugetar si faptul ca in sectorul privat, in locul primelor de Paste, companiile au preferat sa acorde prime pentru rezultate la nivel trimestrial, reflectate in statisticile din luna martie si cele anuale, reflectate in statisticile din luna decembrie", spun reprezentantii Neogen.
Pe de alta parte, majoritatea salariatilor bugetari din transporturi, energie, minerit si comunicatii vor incasa prime de Pasti, in suma medie de 400 lei, printre beneficiari fiind si angajatii unor companii carora Guvernul le-a sters, la finele anului trecut, o parte importanta din datorii.
Salariatii Societatii Nationale a Lignitului Oltenia (SNLO) vor incasa pana la sfarsitul acestei saptamani prime de Pasti in valoare de 400 lei, a declarat directorul general al companiei, Dan Burlan.
De prime in valoare de 400 vor beneficia si angajatii Companiei Nationale a Huilei Petrosani, care vor primi si doua zile libere, conform directorului general al CNH, Daniel Surulescu.
Cele doua companii se afla pe lista celor 34 de societati care au beneficiat la finele anului trecut de stergerea unor datorii bugetare in valoare totala de aproximativ doua miliarde de euro.
O alta societate care fost scutita de la plata unor datorii este CFR SA, companie a carei administratie va discuta in aceasta saptamana daca va acorda prime de Pasti salariatilor.
Ceilalti salariati bugetari din sistemul feroviar, adica angajatii CFR Marfa, vor primi un bonus de pana la 400 lei, conform directorului general al companiei, Liviu Bobar, in timp ce angajatii Metrorex nu vor beneficia de astfel de prime.
"Salariatii Metrorex nu vor primi prima de Pasti pentru ca aceste bonusuri au fost incluse in cresterea salariala acordata la inceputul acestui an", a spus directorul general al companiei, Liviu Soava.
Pentru salariatii companiilor din sectorul energetic primele care urmeaza sa fie acordate pana la sfarsitul acestei saptamani se ridica pana la 500 lei. Angajatii complexurilor energetice Rovinari si Turceni au incasat deja prima de Pasti, acordata sub forma de tichete cadou, in valore de 500 lei, respectiv 300 lei.
Salariatii Romgaz vor primi un bonus de 450 lei, iar cei ai Nuclearelectrica vor beneficia de 400 lei.
In sectorul comunicatiilor, primele acordate de companiile bugetare se ridica pana la 400 lei, salariatii Companiei Nationale Posta Romana primind deja tichete cadou in valoare de 150 lei. Cea mai mare parte a salariatilor bugetari, care se regasesc in sistemul sanitar si educatie, precum si functionarii publici nu vor primi in acest an prime de Pasti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO