Eveniment

ANTREPRENORI LOCALI. Un antreprenor din Oradea: tinerii pleacă din România pentru că ei cred că nu au nicio şansă aici. Aceştia ar putea fi viitorii antreprenori ai României

ANTREPRENORI LOCALI. Un antreprenor din Oradea: tinerii...

Autor: Mădălina Dediu Panaete

26.12.2018, 02:19 1901

Florian Peretz, preşedinte al GEO-BETA Enterprises LLC, activ în mai multe sectoare precum design, sisteme pentru producţie sau în construcţii, spune că tinerii români nu sunt dornici să înveţe, iar după ce stau o lună în companie pleacă în Slovacia, Cehia sau Germania.

„Viitorul este pentru cel ce învaţă. Cel mai mare dintre nepoţii mei este student în anul doi la Politehnică în America, dar a venit o lună să lucreze în fabrică să înveţe să lucreze”, a spus Florian Peretz în cadrul conferinţei „România 100 de ani de business” de la Oradea. Totodată, antreprenorul care a stat mai bine de un deceniu în SUA crede că tinerii români pleacă în străinătate pentru că nu au încredere în viitor.

„Dacă foarte mulţi tineri români astăzi pleacă din România pleacă pentru că ei cred că nu au nicio şansă. Aceşti oameni care ar putea fii viitorii antreprenori ai României. Ei pleacă speriaţi de viitor”.

Florian Peretz a fugit în 1985 din România şi a ajuns în SUA, fără să ştie limba engleză.

„Am început să spăl vase zilnic, timp de doi ani, perioadă în care am învăţat engleză. M-am dus din nou la facultate, de data asta în America pentru românii de acolo îmi spuneau: <<mai sus de coada măturii, aici, în America nu te ridici. Chiar dacă eşti un inginer, tu veni fii întotdeauna într-un magazin şi vei mătura podeaua. Nu te lasă nimeni să faci mai mult>>. Dar am zis că trebuie să merg la şcoală şi m-am dus la şcoală, mi-am refăcut diploma de master în inginerie mecanică pe care o aveam de la Institutul Politehnic Timişoara”, povesteşte antreprenorul. S-a întors în România după ’90, a înfiinţat o firmă numită Team Resources România, iar în 2001 a vândut-o către Fiat. Ulterior, a dezvoltat alte firme şi astăzi deţine grupul GEO-BETA Enterprises. Anul trecut, compania a făcut linii de fabricaţie pentru noul Tesla. De asemenea, compania are şi alţi clienţi din industria auto precum Ford, Dacia, Honda, Toyota, Daimler, BMW, Volvo.

„Am venit în Oradea cu un geamantan eu, un geamantan soţia mea, în care aveam fiecare câte un PC. Aşa am început noi afacerile, nu am avut milioane. Noi am început cu un împrumut făcut pe American Express să cumpărăm două calculatoare. Cu acestea am început şcoala de inginerie din Oradea, unde au fost formaţi peste 2.500 de tineri, care astăzi creează pentru Oradea o bază de inginerie foarte puternică pentru firmele care au investit aici. Investitorii au venit în Oradea pentru că au avut un cadru favorabil”.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO