Eveniment

AOAR cere din nou taxe mai mici

17.09.2004, 00:00 22

Primul lucru pe care statul ar trebui sa-l faca pentru a ajuta mediul de afaceri ar fi sa reduca contributia pentru asigurari sociale de la 49,5%, cat este in prezent, la 44%, nivelul statelor vecine, sustine presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania, Florin Pogonaru.
Fiscalitatea pe capital, mai precis problema impozitarii profitului reinvestit, apasa si ea asupra oamenilor de afaceri. Potrivit presedintelui AOAR, ar trebui redus impozitul pe profitul corporatiilor si majorat cel pe dividende, pentru a proteja reinvestirea capitalului. In acest sens este relevant exemplul Estoniei, care are un impozit pe profit de zero la suta, in schimb aplica asupra dividendelor o cota de impozitare de 25%.
Economia romaneasca are in prezent trei defecte majore, a explicat Florin Pogonaru: fiscalitatea aferenta cheltuielilor salariale, codul muncii si parteneriatele public private, aprobate de guvern fara anuntarea publica a unor astfel de programe si a conditiilor pe care le implica, ceea ce distorsioneaza in mod semnificativ mediul de afaceri.
In ceea ce priveste codul muncii, pozitia AOAR este in favoarea relaxarii reglementarilor privind angajarea si concedierea personalului, de pe urma carora ar beneficia atat mediul de afaceri, cat si economia romaneasca.
In opinia AOAR, in economia romaneasca se mentine concurenta neloiala in diferite domenii de activitate, cum ar fi cel al constructiilor, al industriei lemnului si al agriculturii. Pe piata constructiilor, Agentia Nationala a Locuintei, principalul jucator de pe acesta piata, este si factorul distorsionant, prin preturile mici pe care le practica, in conditiile unor avantaje incorecte de cost, spune AOAR.
Potrivit lui Dan Ioan Popp, membru AOAR si presedinte al societatii de constructii Impact Bucuresti , strategia guvernului ar trebui sa se indrepte inspre o subventionare a cererii, si nu a ofertei de pe aceasta piata, prin introducerea voucher-ului locativ . Sistemul implica acordarea unor cupoane valorice persoanelor care se califica pentru o subventie de la stat, cu care acestea sa poata achita cheltuielile lunare legate de locuinta, fie ca este vorba de un contract de inchiriere sau de unul de cumparare, spune Popp.
ANL ar trebui transformata in ANCl - Agentia Nationala de Coordonare Locativa, care ar avea rolul de regulator al pietei locuintelor, propune antreprenorul.
Economia romaneasca a acumulat anomalii legislative (mai ales in ceea ce priveste fiscalitatea si codul muncii) care nu permit dezvoltarea ei in conditii de competitivitate. Pentru a evita acest gen de disfunctionalitati in viitor, este necesar, in viziunea AOAR, un mecanism care sa supuna "testului de competitivitate" orice reglementare care afecteaza mediul economic. Metoda testului de competitivitate a fost aplicata cu succes de catre tarile nordice, iar mai recent de Marea Britanie.
In acest scop, AOAR propune infiintarea unui post de vice prim-ministru al guvernului, cu rolul de a mentine legatura cu oamenii de afaceri din Romania, un "ambasador al capitalului romanesc", in cuvintele lui Florin Pogonaru. Acesta ar raspunde in fata mediului de afaceri pentru esecul unei masuri legislative.
ioana.leaua@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO