Eveniment

„Apare o noua patura de «baieti destepti» pe piata gazelor”

31.03.2010, 23:14 56

Reprezentantii patronatelor producatorilor de materiale deconstructii, o industrie care detine o pondere de 2,5 - 4% din PIB,afirma ca Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniulEnergiei (ANRE) ar trebui sa publice pe site-ul institutiei, inprima parte a fiecarei luni, lista consumatorilor care incepand culuna ianuarie 2010 au optat pentru statutul de consumatoriintreruptibili, volumele de gaze asumate lunar pentru consum, darsi volumele efectiv realizate.
Consumatorii intreruptibili sunt producatorii industriale careprimesc gaze din productia interna, al caror pret este la jumatateacelui al gazelor din import. Astfel, daca gazele din productiainterna se comercializeaza la un pret de 160 de dolari/1.000mc,pretul gazului de la import ajunge la 320 - 330 de dolari/1.000mc.
"Se formeaza o noua patura de baieti destepti, asa cum a fost inenergie, formata din consumatorii intreruptibili. Trebuie facutapublica lista celor care primesc gaze la pret de producator",afirma Marius Marin, vicepresedintele Asociatiei Pro BCA, carealaturi de Patronatul din Industria Cimentului (CIROM) si AsociatiaProducatorilor de Materiale de Constructii din Romania (APMCR) atrimis o scrisoare catre ANRE si prim-ministrul Emil Boc, in caresolicita informarea transparenta a agentilor economici in privintareglementarilor de pe piata gazelor. Presedintele ANRE, PetruLificiu, nu a putut fi contactat pana la inchiderea editiei pentrucomentarii.
Guvernul a decis in noiembrie anul trecut sa furnizeze gazenaturale doar din productia interna in perioada iunie 2009-octombrie 2010 pentru consumatorii eligibili care opteaza pentrustatutul de consumatori intreruptibili si au un consum orarconstant de minimum 5.000 de metri cubi. Una din industriile careau beneficiat de masura Guvernului a fost industria chimica.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO