Eveniment

Atenţie operatori economici. ANPC avertizează: Falşi comisari desfăşoară activităţi de control şi solicită plata unor amenzi

Atenţie operatori economici. ANPC avertizează: Falşi comisari desfăşoară activităţi de control şi solicită plata unor amenzi

Autor: Mihai Gongoroi, Mediafax

10.01.2020, 18:51 180

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) avertizează operatorii economici în legatură cu existenţa unor persoane care pretind că sunt comisari ANPC sau CJPC şi care, sub pretextul neregulilor depistate, solicită plata unor amenzi, potrivit unui comunicat remis, vineri, MEDIAFAX.

"Au apărut informaţii că falşi comisari ANPC au desfăşurat astfel de activităţi ilegale de control, prin utilizarea unor legitimaţii asemănătoare cu cele oficiale.

ANPC vă reaminteşte faptul că niciodată comisarii Autorităţii nu solicită operatorilor economici achitarea cu numerar a eventualelor amenzi după terminarea controlului. În cazul aplicării de sancţiuni contravenţionale, acestea se achită la Trezorerie şi nu comisarilor aflaţi în control. Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor va primi doar copia chitanţei de vărsământ", arată ANPC.

Autoritatea menţionează că membrii organizaţiilor neguvernamentale din domeniul protecţiei consumatorilor nu au drept de control.

"Ei au dreptul de a informa opinia publică asupra deficienţelor de calitate ale produselor şi serviciilor şi asupra consecinţelor vătămătoare ale acestora pentru consumatori sau de a iniţia acţiuni în justiţie pentru apărarea drepturilor şi intereselor consumatorilor", mai notează ANPC.

Pentru a preveni viitoare încălcări ale legii, Autoritatea pentru Protecţia Consumatorilor atrage atenţia operatorilor economici să solicite ordinul de serviciu în baza căruia se face controlul, să verifice legitimaţiile comisarilor care vin în control şi să anunţe imediat poliţia în cazul în care sunt victimele unei tentative de control din partea unor persoane neautorizate.

AFACERI DE LA ZERO