Eveniment

Aurelian Dochia, analist economic: Execuţia bugetară arată ceea ce mulţi dintre noi am spus de ceva timp: Până la sfârşitul anului situaţia bugetară va fi mult mai proastă decât proiecţia guvernului

Aurelian Dochia, analist economic: Execuţia bugetară...

Autor: Răzvan Botea

28.04.2020, 17:44 160

Aurelian Dochia, analist economic, crede că cifrele pe care le-a relevat execuţia bugetară legate de încasările şi de cheltuielile statului sunt o confirmare a faptului că situaţia bigetară se va deteriora mai puternic în 2020 decât anticipează guvernul.

„Din cifrele pe care le avem începe să se confirme ceea ce mulţi am spus: faptul că până la sfârşitul anului situaţia bugetară va fi mult mai proastă decât proiecţia guvernului. Va fi nevoie să se găsească nişte soluţii pentru că nu se poate merge către un deficit de 10% din PIB. Nici cifrele pe care le-am avut încă de anul trecut nu au fost realiste, înainte să vină criză coronavirusului. Doar simpla mărire a pensiilor în septembrie împingea deficitul spre 6% din PIB şi era greu de susţinut. Chestiunea cu pensiile va fi rediscutată în lunile următoare”, a comentat Aurelian Dochia pentru ZF.

Guvernul mizează pe o scădere economică de 1,9% în acest an şi un deficit bugetar echivalent cu 6,7% din PIB. Analiştii economici sunt de părere că proiecţia guvernului este optimistă, iar o cădere economică mai mare va atrage după sine venituri mai mici la bugetul de stat şi implicit adâncirea deficitului bugetar.

Execuţia bugetară în luna martie relevă o scădere a veniturilor cu 25% şi o creştere de cheltuieli bugetare de 10%. Veniturile din TVA s-au redus cu mai bine de 80% în martie 2020 faţă de martie 2019.

„Consumul s-a diminuat în mai multe sectoare. Peste acest lucru s-a suprapus şi ideea de relaxare care a fost indusă prin foarte multe declaraţii. Cred că multe firme au înţeles să pună deja în aplicare şi să nu mai plătească dările. Există şi o componentă a consumului care s-a diminuat în luna martie”, mai comentează Aurelian Dochia.

De asemenea, Aurelian Dochia mai spune că reducerea cheltuielilor bugetare este îngreunată de cheltuielile rigide: salarii, pensii.

„Evoluţia veniturilor şi cheltuielilor se va menţine. Se vor face eforturi de menţinere sub control a cheltuielilor, dar nici nu pot fi făcute minuni, pentru că bugetul are foarte multe cheltuieli rigide. În mod tradiţional se taie de la investiţii. Se mai poate umbla la angajările de la stat, nu neapărat prin reducere a aparatului bugetar, ci prin oprirea angajărilor, prin ieşit la pensie, etc.”

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO