Eveniment

Aurelian Dochia, analist economic: Reducerea CAS ar stimula consumul, iar bugetul ar putea recupera din alte taxe

Aurelian Dochia, analist economic: Reducerea CAS ar stimula consumul, iar bugetul ar putea recupera din alte taxe

Autor: Iulian Anghel

07.03.2012, 18:56 432

Analistul economic Aurelian Dochia opinează că ipoteza reducerii CAS cu 3-5 puncte procentuale enunţată de premierul Mihai Răzvan Ungureanu trebuie luată în calcul graţie efectului pozitiv rapid asupra economiei, faţă de alte măsuri care fie au efect pe termen lung, fie sunt de interes local (continuarea programului rabla).

"Efectul general al reducerii CAS ar fi stimularea consumului, cât şi a angajării - depinde de nivelul acestei reduceri. În 2012 oricum ne bazăm pe creşterea consumului intern pentru creşterea economiei, în condiţiile în care veştile de pe pieţele externe nu sunt foarte bune. Scăderea CAS ar merge într-o direcţie bună. În ce măsură este sustenabilă? Într-o perspectivă optimistă, ar conduce la stimularea economiei, ar crea venituri suplimentare din alte taxe şi impozite care să compenseze scăderea veniturilor preconizată din reducerea CAS. Dar întotdeauna este riscant, scăderea contribuţiilor este un pariu pentru că s-ar putea dovedi că efectul nu este nici cel scontat şi nici rapid."

Dochia spune că măsura trebuie încercată, poate la început cu prudenţă, eventual în două etape, pentru ca bugetul să nu sufere dintr-odată - dar ar fi bine ca ea să fie luată.

Premierul a spus luni seară la postul public că ia în calul o posibilă reducere a contribuţiilor sociale: "Am în vedere scăderea CAS, sigur pentru angajaţi, poate şi pentru angajatori, într-o marjă de 3 până la 5%, în funcţie de capacitatea noastră de a ne permite aşa ceva, care ţine de felul în care există bani la buget, şi externă, în funcţie de condiţiile de mediu economic şi financiar."

Această reducere presupune un efort bugetat pe un an de 1,1-1,8 mld. euro plecând de la nivelul estimat al veniturilor din CAS pe 2012 de 50,9 mld. lei.

Preşedintele Traian Băsescu a enunţat astăzi în Parlament o posibilă revenire a salariilor, începând cu iunie, la nivelul de dinainte de tăierea lor cu 25% din 2010.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO