Eveniment

Bancherii critica Legea privind creditele de consum

26.04.2004, 00:00 13



Proiectul de lege privind creditele de consum, aprobat recent de guvern, va avea un efect negativ asupra creditarii mai mare decat s-a vorbit in cazul normelor BNR din cauza unor prevederi cu tenta populista prin care se acorda protectie excesiva clientilor, apreciaza Bogdan Baltazar, vicepresedinte al Asociatiei Romane a Bancilor (ARB).



"Sigur ca suntem de acord ca nu trebuie sa minti omul, si un bancher care se respecta nici nu o face. Asteptam o astfel de reglementare care sa imbunatateasca transparenta pe piata, dar forma finala a proiectului nemultumeste intreaga comunitate bancara si credem ca in unele cazuri s-a sarit calul foarte mult. Speram ca vor fi modificari pentru ca, altminteri, reglementarile vor deveni costisitoare pentru banci si chiar periculoase", a declarat pentru Ziarul Financiar Bogdan Baltazar, presedintele BRD.



Prevederile criticate se refera la conditiile de executare a rauplatnicilor, introducerea raspunderii in solidar a bancilor privind calitatea bunurilor cumparate prin credite, precum si acordarea unei bonificatii in cazul rambursarilor anticipate.



Baltazar spune ca ARB a primit trei variante de proiect si de fiecare data a formulat obiectii, insa nici una dintre acestea nu se regaseste in forma finala a documentului.



Proiectul introduce obligativitatea bancii de a oferi "cele mai bune conditii de creditare, care sa raspunda scopului imprumutului si situatiei financiare a clientului", considerata de bancheri o reluga arbitrara, care poate genera sicane periculoase pentru banci. Baltazar apreciaza ca este greu de stabilit care sunt conditiile cele mai bune pentru client. "Daca ofer unui client un credit cu dobanda fixa, avand in vedere ca in termenul de scadenta rata variabila nu va intra sub acest nivel si nu se intampla asa, acesta poate sa ma acuze ca nu i-am oferit cele mai bune conditii. Este total aberant. Clientul poate alege din oferta noastra", a precizat oficialul ARB.



O prevedere "complet neuzuala" este considerata bonificatia pe care clientul ar trebui sa o primeasca in cazul rambursarii anticipate a creditului, specificata in mod obligatoriu in contractul de credit. Baltazar spune ca regula consacrata in practica bancara este penalizarea rambursarii anticipate in conditiile in care aceasta afecteaza politica de randamente a bancii si poate genera chiar pierderi intrucat presupune costuri de gestionare a banilor rambursati in avans.



Comunitatea bancara critica si conditiile in care va putea fi executat bunul cumparat in cazul incetarii platilor. Proiectul prevede un termen de doua saptamani dupa data ultimei intarzieri la plata, moment dupa care banca trebuie sa notifice in scris intentia de a ridica produsul. In situatia in care cumparatorul a achitat mai mult de o treime din valoarea bunului, el poate refuza rambursarea, iar cazul se poate rezolva numai in justitie. In opinia lui Baltazar, aceasta prevedere iese din principiile dreptului civil, unde puterea juridica este data de clauzele contractului.



Dreptul clientului de a se indrepta catre institutia creditoare in cazul unor defectiuni ale produsului achizitionat a depasit orice asteptare, a mentionat Baltazar. "Cum sa raspunda o banca daca se strica o garnitura de la aragaz? Daca se mentin aceste prevederi, devine foarte riscant sa mai creditezi populatia sa-si cumpere bunuri", a conchis presedintele BRD. razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO