Eveniment

Bataie pentru o investitie greenfield la CET Progresul

28.09.2008, 20:31 229

Opt companii si un consortiu s-au inscris in cursa pentru construirea impreuna cu Electrocentrale Bucuresti a unei unitati noi de producere a energiei electrice pe platforma centralei CET Progresul Bucuresti, unitate care deserveste zona cartierului Berceni din Capitala.

Pana la expirarea termenului limita au depus documente de participare companiile E.ON Kraftwerke (Germania), GDF Suez (Franta), Edison (Italia), CEZ Romania, Verbund (Austria), Dalkia, divizia grupului francez Veolia Environment, Unit International (Luxembrug), Fortum (Finlanda) si consortiul format din companiile IstroEnergo (Slovacia) si Slovnaft, au declarat reprezentantii companiei.
CET Progresul, care face parte din Electrocentrale Bucuresti (ELCEN), are in operare patru grupuri de productie a energiei electrice de cate 50 de MW fiecare si functioneaza pe pacura si gaze producand atat energie termica, cat si electrica. Investitia in realizarea unui greenfiled cu aceeasi capacitate
s-ar putea ridica la 200 mil. euro in cazul in care investitorii vor decide folosirea tuturor celor patru amplasamente.
In general, investitia pentru realizarea unui MW de capacitate in cazul unei termocentrale se ridica la circa un milion de euro.
O alta termocentrala unde ELCEN intentioneaza sa incheie un parteneriat cu un investitor strain pentru realizarea unui grup nou este cea de la Fantanele, judetul Mures. Pentru acest proiect, termenul pana la care sunt asteaptate ofertele expira astazi.
Pentru realizarea acestor proiecte vor fi infiintate socitati comerciale de tip IPP (producator independent de energie), la care investitorul va trebui sa asigure capitalul necesar realizarii si operarii centralei, iar ELCEN va contribui cu terenul si activele existente.
Potrivit Mediafax, investitorul trebuie sa participe la noua societate cu un aport in numerar din surse proprii de cel putin 30% din totalul capitalului necesar, iar diferenta de capital va fi acoperita prin contractarea de catre acesta a unor credite incheiate in numele noii societati mixte, fara sa fie garantate de stat.
ELCEN este filiala a companiei Termoelectrica, detinuta de stat prin Ministerul Finantelor, si administreaza mai multe centrale electrotermice din Bucuresti, prin care asigura electricitate si energie termica pentru majoritatea populatiei din Capitala.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO