Eveniment

Boc propune TVA in functie de venit. Masura e inaplicabila, spun expertii

17.04.2006, 00:00 20

Emil Boc, presedintele Partidului Democrat, aflat la guvernare, a propus ieri ca reducerea TVA pentru produsele alimentare de baza sa fie diferentiata in functie de veniturile persoanelor.

Ideea a fost calificata de un expert in fiscalitate ca fiind "un gand al unui om care nu intelege cum functioneaza sistemul".

Senatul a votat joi, la propunerea Partidului Conservator, modificarea Codului fiscal prin reducerea TVA de la 19% la 10% pentru paine, carne, peste, lapte, ulei, zahar, orez si oua. Legea a trecut cu votul PD, PC (ambele membre ale coalitiei la putere), PSD si PRM.

Masura rastoarna complet proiectiile fiscale pentru anul acesta, fiind echivalentul unei motiuni de cenzura pentru guvern. Deficitul bugetar creat se ridica la circa 800 de milioane de euro, adica 0,8% din PIB.

Dupa o retractare, vineri, a lui Adriean Videanu, presedinte executiv al PD, care a spus ca in Camera legea nu va mai primi sprijinul PD, seful lui Videanu, Boc, a reluat ieri ideea in sens contrar.

"Pe fond, propunerea este pozitiva insa aceasta trebuie analizata din perspectiva implicatiilor financiare. Eu cred ca o asemenea initiativa ar trebui adrestata categoriior sociale defavorizate. Nu este corect ca un parlamentar cu salariu de 30 milioane de lei sa plateasca acelasi TVA ca si un pensionar care castiga 2 milioane de lei", a spus Boc. Intrebat cum ar putea fi pusa in practica o asemenea masura, el a spus: "Nu discut problema din punct de vedere tehnic insa, politic vorbind, trebuie sa aplicam principul solidaritatii active care prevede o diferentiere a masurilor de protectie sociala."

Avocatul Gabriel Biris, expert in probleme fiscale, afirma insa ca Boc "nu intelege sistemul" daca a putut sa ofere o asemenea solutie. "Ce vom face, vom merge la cumparaturi cu adeverinte de venit? Iar ca sa se puna problema rambursarii TVA pe baza veniturilor, nu vin venituri la buget cat costa birocratia. Statul sa dea ajutoare sociale daca este nevoie", a spus Biris.

Emil Boc este absolvent de filosofie si drept, specialist in Drept Constitutional. Vicepremierul Gheorghe Pogea, unul dintre expertii pe probleme economice ai PD, nu a comentat ieri pe marginea reducerii TVA.

Reducerea TVA nu este o masura fezabila in acest moment, crede Gabriel Biris.

In multe state europene insa TVA este redusa pentru alimente, medicamente si ziare. In Romania se aplica TVA redus de 9% pentru manuale scolare, carti, ziare, medicamente si hoteluri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO