Eveniment

Business MAGAZIN. Cum a ajuns Claudiu Marcu, 36 de ani, investitor la bursă: În weekenduri arbitrează meciuri de fotbal, iar în timpul liber investeşte. Cum arată un portofoliu de acţiuni la bursă. Văd investiţia la Bursă ca pe o metodă de deveni liber financiar

Claudiu Marcu, investitor: „Văd investiţia la bursă ca PE o metodă de deveni liber financiar. Astfel ai toate şansele să fii liber mental, să nu ai constrângeri de niciun fel şi să acţionezi doar conform propriei conştiinţe. În bursă îmi găsesc libertatea financiară şi asta caut să ating.“

Autor: Tibi Oprea

24.07.2022, 14:00 701
 

Investiţiile la bursă nu reclamă nici sume mari de bani, nici studii economice şi nici o monitorizare continuă neapărat, ci doar dorinţa fiecăruia de a pune banii la treabă. Bursa este locul de întâlnire dintre investitori şi companii, iar acţionariatul unei societăţi ne arată cât de diversificaţi pot fi cei care acced la piaţă şi activitatea lor de zi cu zi. Poate cel mai bine o ilustrează Claudiu Marcu, care a vrut să devină judecător, a început să vândă pensii private, dar a ajuns să fie broker de asigurări, în cele mai multe weekenduri arbitrează meciuri de fotbal, iar în timpul liber... investeşte.

„Am început să investesc în 2011, dar luasem înainte contact cu piaţa de capital din curiozitate. În 2006 şi 2007 am fost implicat în vânzarea pensiilor private Pilonul II şi Pilonul III. Atunci m-am instruit şi am aflat mai multe despre sistemul public de pensii”, povesteşte Claudiu Marcu, constănţean în vârstă de 36 de ani. Claudiu învăţa atunci pentru viitorii clienţi ai Allianz-Ţiriac. Ca să vândă pensii private, trebuia să înţeleagă cum funcţionează sistemul public şi ce se întâmpla în domeniu. A aflat cu ce se ocupă un fond de pensii şi unde se duc banii contribuabililor şi spune că a fost norocos că a trecut prin tot acest proces pentru că şi-a dat seama încotro ne îndreptăm.

„Am învăţat că banii pe care îi contribuim astăzi prin munca noastră, taxele şi impozitele pe care le plătim, se duc la actualii pensionari, iar pensiile noastre publice vor fi plătite de copiii şi nepoţii noştri, câţi vor fi ei la momentul respectiv în câmpul muncii. Numai că, din punct de vedere demografic, viitorul este destul de sumbru, populaţia activă a României este în scădere”, adaugă el. La acea vreme, Claudiu avea 20 de ani şi era student la Drept în Constanţa.

Mărturiseşte că nu se gândea prea mult la pensie, nu îl învăţase nimeni la şcoală, în facultate sau acasă ce înseamnă. În mintea lui au încolţit atunci câteva întrebări şi a ajuns astfel să se înscrie la un seminar al Bursei de la Bucureşti numit „De iniţiere în piaţa de capital”. „Ţin minte că era atât de mare interesul, încât s-a amânat de patru-cinci ori până să se facă grupa de cinci sau câţi eram ca să se poată ţine cursul.

A fost numai cu agenţi sau viitori angajaţi ai firmelor de brokeraj, nicio persoană ca mine, care să vrea din proprie iniţiativă să înveţe despre piaţa de capital”, spune el. A urmat o perioadă în care s-a acomodat mental cu ce înseamnă investiţiile la Bursă. A început să citească site-uri şi forumuri de specialitate, atâtea câte erau disponibile la acel moment, în încercarea de a înţelege mai multe. „La început mă uitam ca mâţa în calendar.” A pus în oglindă ce înseamnă un fond de pensii private şi un portofoliu la Bursă. Ce a aflat?

„Am contribuit şi am cont de pensie privată, Pilonul II şi Pilonul III. Este un instrument bun pentru o persoană care doreşte mai mult decât pensia de la stat dar nu vrea să acorde în niciun fel timp pentru a face propriile alegeri”, spune el. Celor care totuşi se gândesc să intre în piaţă şi să-şi facă propriile alegeri pentru viitor, Claudiu le-ar spune să nu mai piardă timpul şi să se apuce de treabă. „Oportunităţile vin ca trenul în gară. Nu este nicio problemă dacă ai pierdut unul, vor mai veni şi altele cu siguranţă, trebuie doar să ai răbdare şi să nu disperi.”

Business MAGAZIN. Cum a ajuns Claudiu Marcu, 36 de ani, investitor la bursă: În weekenduri arbitrează meciuri de fotbal, iar în timpul liber investeşte. Cum arată un portofoliu de acţiuni la bursă. Văd investiţia la Bursă ca pe o metodă de deveni liber financiar 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO