Eveniment

Business MAGAZIN. Cum a revenit România pe radarul Fortress, un fond imobiliar sud-african

Autor: Bogdan Alecu

29.10.2023, 16:00 177

Fortress REIT a cumpărat în 2021 centrul logistic ELI Park 1 din Chitila de la Element Industrial şi Dedeman. Dacă în Polonia sud-africanii deja au prezenţă în patru oraşe, în România încă analizează piaţa.

Sectorul logistic al pieţei locale devine tot mai atractiv în faţa fondurilor mari de investiţii, iar sud-africanii de la Fortress se uită către portofoliul logistic al Globalworth din România, potrivit datelor din piaţa imobiliară. Fondul de investiţii Fortress din Africa de Sud, care deţine aproape 24% din acţiunile NEPI-Rockcastle, cel mai mare dezvoltator de malluri şi centre comerciale din România, şi-a făcut intrarea pe piaţa locală de logistică prin achiziţionarea noului proiect ELI Park 1 de lângă Bucureşti (50.000 mp) de la Element Industrial/Pavăl Holding, într-o tranzacţie de aproximativ 30 mil. euro. Dacă o astfel de tranzacţie ar avea loc între Fortress şi Globalworth, valoarea semnată ar putea fi între 250 şi 300 mil. euro, având în vedere că la 31 decembrie 2022 portofoliul Globalworth, fără a lua în calcul şi Mureş City Logistics din Târgu-Mureş, era evaluat potrivit raportului companiei la la 253,8 logistic şi industrial local.

Recordul anterior datează din 2015, atunci când P3 a cumpărat Europolis Park de la CA Immo cu 120 mil. euro. Invitat în cadrul emisiunii ZF Investiţi în România! Un proiect ZF & CEC Bank, Marian Popa, managing director pentru Globalworth România, explica după o întrebare cu privire la investiţiile realizate aproape exclusiv în industrial din ultimii ani că „Globalworth nu se transformă într-o companie de industrial, ci vorbim de o închiriere de spaţii, de birouri, logistice sau industriale, mai sofisticate - birouri mai simple, dar cu îmbunătăţiri tehnice - cele logistice. Cererea şi dezvoltarea de logistică în ultimii 10 ani au avut o emfază mult mai mare decât cea de birouri, motiv pentru care s-a continuat această dezvoltare atât în regie proprie, cât şi sub forma unor societăţi mixte formate cu partenerii noştri şi care an de an au avut o creştere corespunzătoare, dar şi o cerere corespunzătoare, care fac logice aceste investiţii“.

În opinia directorului pentru România al Globalworth, potenţialul industrial de pe plan local va fi accelerat, în condiţiile în care construcţia de noi autostrăzi, precum autostrada Moldovei, va permite producătorilor să aibă un acces mai facil către forţa de muncă din zonă. El a subliniat că pe piaţa locală Globalworth va continua să investească atât în birouri, cât şi în industrial şi logistic. În Africa de Sud portofoliul de industrial şi logistică al Fortress a ajuns la peste 591.000 mp suprafaţă brută închiriabilă (GLA) şi un contract mediu pe o perioadă de 1,9 ani şi un grad de neocupare raportat la suprafaţă de 7,4%.

Citiţi articolul integral pe Business MAGAZIN.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO