Eveniment

Caldura este cu 18% mai scumpa decat in alte tari europene, iar in 2012 factura se va dubla

16.11.2009, 23:12 33

Din cauza sistemului ineficient de incalzire centralizata,pretul gigacaloriei in Romania este cu circa 18% mai mare incomparatie cu alte tari europene.

Insa fata de alte state europene, circa jumatate din pretul realal facturii la incalzire pentru populatie este acoperit prinsubventii acordate de stat, potrivit unui studiu realizat deconsultantii de la A.T. Kearney.

Cum din 2012 Romania va trebui sa renunte la subventionareaenergiei termice, aceasta ineficienta va costa si mai mult pentruca va fi integral suportata de consumatori.

Potrivit calculelor A.T. Kearney, pretul mediu al gigacalorieiin Romania este de circa 60 de euro inclusiv subventii, dar faraTVA, nivel similar cu cel din Germania. Principala diferenta estefaptul ca romanii au un PIB/locuitor de circa 6.300 de euro, intimp ce germanii au peste 30.000 de euro.

"Obligatia eliminarii subventiilor, a preturilor reglementate laenergie, i-a revenit Romaniei inca din anul 2007, dar prinintermediul mai multor derogari de la acest termen, anul 2012 estecel in care aceste ajutoare va trebui sa fie eliminate. Acest lucrunu se poate face peste noapte, ci treptat, dar masurile trebuia safie implementate cu mult timp in urma", spune Jean Constantinescu,analist al pietei de energie, fost presedinte al AutoritatiiNationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).

Potrivit acestuia, in absenta unui calendar de eliminaretreptata a subventiilor, in mod normal pretul pentru energiatermica ar trebui sa se dubleze odata cu anul 2012, subventiaacordata de stat acoperind acum peste 50% din pretul platit deconsumatori pentru factura la incalzire.

Unde sunt investitorii privati?

Potrivit studiului A.T. Kearney, in sistemul centralizat deincalzire din Romania lucreaza de doua ori mai multi oamenicomparativ cu Polonia, de exemplu. In acelasi timp, angajatiiromani sunt printre cei mai prost platiti la nivel european.Totodata, majoritatea companiilor de profil din Romania seconfrunta cu pierderi operationale, timp in care cele din Poloniaobtin rezultate pozitive.

Una dintre marile probleme este lipsa investitorilor privati inacest domeniu.

"In primul rand ar trebui creata o piata a caldurii, adica saavem niste preturi transparente. Fara acest lucru, niciuninvestitor privat nu va aborda acest domeniu, in Romania fiind inprezent foarte putine astfel de exceptii. Daca pretul este tinutartificial la un nivel mic, acest lucru nu are cum sa atragainteresul privatilor", spune Jean Constantinescu.

In al doilea rand, este necesara realizarea unei strategiiprivind dezvoltarea sistemului centralizat de incalzire. "Trebuieavute in vedere construirea unor centrale mici, de cogenerare pegaz (unitati care produc simultan energie electrica si termica -n.r.), trebuie analizate solutii cum ar fi energia solara. Ideeaeste sa se faca trecerea de la centrale foarte mari localizate lamari distante fata de consumatori, la centrale mici sidispersate."

Potrivit acestuia, anual se cheltuiesc circa 700 mil. europentru subventii la caldura, banii fiind administrati de mai multeinstitutii ale statului, lucru care ingreuneaza foarte multurmarirea alocarii sumelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO