Eveniment

Campanie ZF „Şcoala într-un singur schimb în Bucureşti“. Revoltător: Oraşul Otopeni şi-a dublat numărul de locuinţe în zece ani, dar nu are nicio şcoală gimnazială de stat, iar la singurul liceu din oraş sunt 14 clase pregătitoare care au ore de 35 de minute. Primarul Silviu Constantin Gheorghe nu răspunde

Campanie ZF „Şcoala într-un singur schimb în...

Autor: Alexandra Matei

15.04.2024, 00:07 8536

Singura şcoală de stat din oraşul Otopeni este Liceul Teoretic „Ioan Petruş”, unde învaţă astăzi aproape 3.000 de elevi din ciclul primar, gimnazial şi liceal În anul şcolar 2023-2024, în această şcoală învaţă în total 56 de clase primare, 41 de clase gimnaziale şi 12 clase liceale Copiii care locuiesc în Otopeni se înghesuie toţi într-o singură şcoală de stat din oraş, care s-a supraaglomerat pe măsură ce dezvoltările imobiliare din acea zonă au luat amploare.

Numărul de locuinţe din oraşul Otopeni s-a dublat în zece ani, conform datelor INS, astfel că dacă la final de 2012 erau puţin peste 6.000 de locuinţe, în 2022 numărul lor a depăşit 12.700. În acelaşi interval, datele INS arată că în Otopeni nu s-a construit nicio şcoală gimnazială.

Singura şcoală de stat din oraş este Liceul Teoretic „Ioan Petruş”, unde învaţă astăzi aproape 3.000 de elevi din ciclul primar, gimnazial şi liceal. La această şcoală sunt în prezent 14 clase pregătitoare, care au ore de 35 de minute şi pauze de zece minute.

„În cadrul Liceului Teoretic „Ioan Petruş” Otopeni sunt şcolarizaţi 2.903 elevi, care învaţă în două corpuri de clădire. Clasele din învăţământul primar şi gimnazial învaţă în clădirea de pe strada 23 August nr. 4, unde sunt 42 de săli de clasă, iar clasele din învăţământul liceal învaţă în clădirea din Calea Bucureştilor nr. 222C, unde sunt şase săli de clasă”, a transmis conducerea unităţii de învăţământ în urma unei solicitări ZF.

Ziarul Financiar a trimis o solicitare şi către Primăria Oraşului Otopeni la finalul lunii martie cu privire la cazul acestei şcoli,  întrebând ce soluţii are pentru a remedia situaţia. Primarul Silviu Constantin Gheorghe nu a transmis însă niciun răspuns până la data publicării acestui articol.

În acest an şcolar, la Liceul Teoretic „Ioan Petruş” din Otopeni sunt 56 de clase primare, 41 de clase gimnaziale şi 12 clase liceale. Astfel, transmite conducerea şcolii, a fost necesară stabilirea şi aprobarea unei repartizări a sălilor de clasă şi a schimburilor pentru a fi suficient spaţiu pentru toţi elevii din Otopeni.

Cei mai afectaţi sunt elevii din ciclul primar. Clasele pregătitoare au ore de doar 35 de minute şi pauze de zece minute, în timp ce clasele întâi şi a doua au ore de 45 de minute şi pauze de zece minute, iar cla­sele a treia şi a patra învaţă în ore de 40 de minute cu pauze de zece minute, potrivit infor­maţiilor transmise de conducerea şcolii.

„Reducerea duratei orelor de curs s-a impus doar la clasele primare pentru a permite accesul claselor gimnaziale în sălile de clasă”, a precizat conducerea Liceului „Ioan Petruş” din Otopeni. Durata legală a orelor şi a pauzelor, care este de 50 de minute şi, respectiv, zece minute, este res­pec­tată doar la clasele de gimnaziu şi liceu.

Clasele primare funcţionează în două schimburi. Primul schimb cuprinde cele 14 clase pregătitoare, 13 clase întâi şi 13 clase a doua şi două clase a treia, iar în al doilea schimb învaţă şase clase a treia şi opt clase a patra.

Cele 41 de clase de gimnaziu, mai spune conducerea şcolii, au ore de la 12.00 la 18.50, iar 12 dintre aceste clase folosesc sălile de clasă utilizate înaintea lor de o parte dintre clasele primare. 

Pentru remedierea acestei situaţii, conducerea şcolii spune că Primăria Otopeni construieşte un corp nou de clădire, care urmează însă a fi finalizat abia în 2026. Realitatea din acest moment este că elevii care locuiesc în Otopeni se înghesuie toţi într-o singură şcoală de stat din oraş, care s-a supraaglomerat pe măsură ce dezvoltările imobiliare din acea zonă au luat amploare.

Părinţii copiilor care merg la această şcoală spun că au luat parte la dezbateri şi şedinţe ale Consiliului Local şi au strâns chiar şi semnături cu scopul de a se extinde infrastructura şcolară din Otopeni. Însă, toate acestea, după cum spune unul dintre părinţi, au fost în zadar.

„Acum doi ani a fost o iniţiativă civică şi o petiţie către Consiliul Local din Otopeni. S-au strâns peste 1.000 de semnături, dar nu s-a întâmplat nimic. Au fost proteste, au participat părinţii la şedinţele Consiliului Local, degeaba. Sunt foarte mulţi copii în acelaşi timp în şcoală, ceea ce înseamnă o aglomeraţie de nedescris, greu de gestionat”, a transmis către ZF părintele unui elev care învaţă la Liceul Teoretic „Ioan Petruş” din Otopeni.