♦ În 2022, numărul cumulat al creşelor şi grădiniţelor private a ajuns la 507 de unităţi, în creştere cu 245% faţă de anul 2003 ♦ Bucureşti, Ilfov şi Cluj sunt liderii după numărul de creşe şi grădiniţe private ♦ „Din ce în ce mai mulţi părinţi sunt nevoiţi să aleagă pentru copiii lor sistemul de învăţământ preşcolar sau antepreşcolar privat deoarece se confruntă cu lipsa locurilor libere în creşele şi grădiniţele de stat.“
Evoluţia sistemului de învăţământ din ultimii ani şi lipsa de reacţie a autorităţilor la problemele din şcolile de stat au împins din ce în ce mai mulţi părinţi spre învăţământul privat. În ultimii 20 de ani, învăţământul preşcolar privat a prins un avânt puternic, deşi taxele pentru astfel creşe sau grădiniţe sunt de ordinul miilor de lei pe lună.
Astfel, în 2022, numărul cumulat al creşelor şi grădiniţelor private este mai mult decât triplu faţă de acum 20 de ani. Datele de la Institutul Naţional de Statistică centralizate de ZF arată că numărul acestor unităţi de învăţământ a ajuns la 507 anul trecut, în creştere cu aproape 245% faţă de anul 2003.
„Din ce în ce mai mulţi părinţi sunt nevoiţi să aleagă pentru copiii lor sistemul de învăţământ preşcolar sau antepreşcolar privat deoarece se confruntă cu lipsa locurilor libere în creşele şi grădiniţele de stat. Acest lucru este mai pregnant în oraşele mari ale ţării, sau în comunităţile dormitor ale acestora, unde găsirea unui loc la o grădiniţă, şi în special la o creşă de stat, este uneori aproape imposibilă“, spun fondatorii platformei Clubul Copiilor, care au făcut o analiză a creşelor şi grădiniţelor private de pe piaţa locală.