Eveniment

Când va adera România la euro? Ce spune ministrul de Finanţe Eugen Teodorovici: Decizia se la nivel european

Când va adera România la euro? Ce spune ministrul de...

Autor: Alina Botezatu

05.04.2019, 12:18 38418

Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, a atenţionat, vineri, că aderarea României la zona euro nu depinde doar de România, ci şi de acordul de la nivelul european.

„România şi-a stabilit clar acest obiectiv (de aderare la euro - n. r.): 2024, acţiune de parcurs. (...) Dar ştiţi foarte bine, aceasta este o problemă la nivel european, vorbim de Schengen şi de alte astfel de situaţii, când, chiar dacă suntem gata cu anumite cerinţe, totuşi decizia se ia la nivel european. România, în acest sens, are un plan foarte bine stabilit. Anul trecut, în decembrie, Guvernul a aprobat un astfel de plan, pentru trecerea la moneda euro. Noi ne ţinem de el, ne îndeplinim obiectivele, cum am făcut întotdeauna”, a afirmat Eugen Teodorovici, în cadrul unor declaraţii de presă, înaintea reuniunii Eurogrup şi reuniunii informale a miniştrilor de finanţe (ECOFIN), despre discuţiile privind Directiva pentru produsele accizabile.

Ministul român al Finanţelor a mai susţinut că se îndoieşte de faptul că va fi finalizat Brexit. „Am spus de la început, nu cred că Brexitul va fi. (...) Efectele nu sunt bune pentru niciuna dintre părţi, de aceea cred că nu va fi un Brexit”, a adăugat Teodorovici.

La reuniunea Eurogrup din această după-amiază şi-a anunţat prezenţa şi ministrul Finanţelor din Marea Britanie.

De asemenea, ministrul Finanţelor a precizat că el crede că toate discuţiile despre euro ar trebuie purtate alături de celelalte ţări din Uniunea Europeană (UE) care nu fac parte din zona euro, deoarece scopul este de a ajunge toate în zona euro.

Ministerul Finanţelor Publice organizează vineri şi sâmbătă, la Bucureşti, reuniunea informală a Consiliului Afaceri Economice şi Financiare (ECOFIN), miniştrii de Finanţe din Uniunea Europeană (UE), în contextul exercitării de către România a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene. La eveniment vor participa peste 40 de delegaţii, aproximativ 1.000 de persoane, miniştrii de Finanţe din statele membre UE, Guvernatorii băncilor centrale, comisari europeni şi înalţi reprezentanţi ai instituţiilor UE.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24