Eveniment

Capacitatea de testare a României a ajuns la 7.000 de probe prelucrate pe zi. Medic infecţionist: „Trebuie să testăm cât putem de mult pentru a supraveghea epidemia“

La aproape două luni de la debutul epidemiei coronavirusului în România, s-au făcut în total  113.000 de teste.

La aproape două luni de la debutul epidemiei coronavirusului în România, s-au făcut în total 113.000 de teste.

Autor: Georgiana Mihalache

24.04.2020, 00:07 3753

♦ România este pe locul 13 în rândul ţărilor din Uniunea Europeană în ce priveşte numărul de teste realizate la nivelul ţării, potrivit site-ului american worldometers.info, care centralizează datele din fiecare ţară afectată de pandemie ♦ Ca număr de teste raportate la 1.000 de locuitori, România este la coada clasamentului, cu doar 6 pacienţi testaţi la mia de locuitori ♦ Mai multe teste înseamnă un control mai mare asupra virusului, spune medicul Andrei Vâţă, care se află în unul dintre centrele de luptă cu noul virus, la Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi.

La aproape două luni de la debutul epidemiei corona­virusului în România, în total s-au făcut 113.000 de teste, iar rata cazurilor pozitive din numărul total de teste se află în jurul a 10%, arată calculele ZF din datele raportate de autorităţi.

La nivelul Uniunii Europene, România se află pe locul 13 în rândul statelor membre la numărul de probe prelucrate, devansând ţări din regiune precum Ungaria (55.000 de teste) şi Bulgaria (27.000 de teste), însă este mult în spatele unor state precum Germania, care a făcut 2 milioane de teste sau Italia, cea mai afectată ţară, care a testat 1,5 mil. de pacienţi.

„Dacă testăm mai mulţi, va creşte şansa să-i depistăm pe cei pozitivi, acum s-au modificat şi regulile după care testăm şi s-au mai relaxat recomandările. Trebuie să testăm cât putem de mult, aproape de maximum, pentru a supraveghea epidemia şi să ştim într-adevăr dacă putem să relaxăm criteriile de izolare şi carantina“, a spus pentru ZF Andrei Vâţă , medic primar boli infecţioase la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva“ Iaşi.

Medicul a explicat că procentul de pacienţi confirmaţi cu noul virus din numărul total de teste variază pe măsură ce autorităţile suplimentează criteriile de testare, astfel că sunt incluşi şi alţi pacienţi.

Din datele analizate de ZF se vede o scădere uşoară a procentului de pacienţi infectaţi raportaţi la numărul total de teste. Sunt însă şi pacienţi testaţi de mai multe ori până când aceştia se vindecă.

Până acum, autorităţile au suplimentat de două ori criteriile de testare, în funcţie de evoluţia epidemiei în România. Cea mai recentă modificare a acestor reguli a venit în urmă cu o săptămână, când Ministerul Sănătăţii a anunţat că, în contextul în care România a trecut într-o altă fază epidemiologică, include în priorităţile de testare pentru a depista infecţia cu noul coronavirus şi alte categorii de pacienţi, în special cei cu boli grave, care urmează să facă transplant, fac chimioterapie.

Atât medicii, cât şi instituţiile internaţionale, cum este Organizaţia Mondială a Sănătăţii, au recomandat testarea populaţiei pentru a limita răspândirea virusului şi pentru a putea controla infecţiile.

Ziarul Financiar a scris despre importanţa testării pentru a stabili care sunt zonele critice, iar acolo să fie alocate resursele necesare, de la echipamente medicale de protecţie, până la medici şi specialişti care să se lupte cu virusul. De asemenea, pentru a evita un nou caz Suceava, când Spitalul Judeţean a devenit un focar de infecţie pentru medici şi pacienţi, este necesară o imagine clară asupra situaţiei la nivelul fiecărui judeţ.

Deşi sunt judeţe puternic afectate de răspândirea epidemiei, fiind adevărate focare de infecţie, cum este cazul judeţelor Suceava, Hunedoara, Timiş, Arad, Bucureşti, sunt zone în care numărul pacienţilor infectaţi nu depăşeşte 30 de persoane.

Sudul României, judeţele Vâlcea, Gorj, Dolj, dar şi Harghita, Brăila, Buzău nu trec de 30 de pacienţi confirmaţi cu noul virus. Ministerul Sănătăţii nu a răspuns la solicitarea ZF privind numărul de teste realizate pe fiecare judeţ, care arăta o imagine mai clară asupra situaţiei la nivelul fiecărei zone.

Dacă Ministerul Afacerilor Interne a spus că nu are aceste date, Institutul Naţional de Sănătate Publică şi Ministerul Sănătăţii şi-au delegat responsabilitatea unui răspuns de la o instituţie la alta.

georgiana.mihalache@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO