Eveniment

Cartofii, ouăle şi fructele au dus inflaţia în octombrie la 0,64%

Cartofii, ouăle şi fructele au dus inflaţia în octombrie la 0,64%

Autor: Iulian Anghel, Marius Radu - Mediafax

11.11.2011, 00:04 191

Preţurile de consum au crescut în luna octombrie cu 0,64% după patru luni consecutive de scăderi, iar rata anuală a inflaţiei a urcat la 3,55%, puţin peste minimul ultimilor 20 de ani înregistrat în septembrie (3,45%), potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).

Datele au fost comunicate de INS la câteva zile după ce BNR a revizuit în scădere prognoza de inflaţie pentru finalul anului de la 4,6% la 3,3% (plus minus un punct procentual) şi pentru anul viitor de la 3,5 la 3%.

În septembrie inflaţia anuală a coborât la 3,45%, nivel minim de după 1990, şi a intrat în intervalul ţintit de BNR pentru acest an.

Comisia Europeană a apre­ciat ieri în prognoza de toamnă că inflaţia pe termen mediu în România este încă ameninţată de unele riscuri, însă va rămâne în intervalul ţin­tit de BNR, de 3% plus/mi­nus un punct procen­tual, în T4 2011 şi în primul semestru al lui 2012.

Guvernatorul BNR Mu­gur Isărescu apreciase la înce­pu­tul săptămânii că Indicele Pre­ţurilor de Consum o să scadă pâ­nă spre primăvara anu­lui vi­itor ca urmare a efectului de bază. Potivit INS, în octom­brie avansul preţurilor a fost echilibrat pe cele trei categorii, respectiv mărfurile alimen­tare, nealimentare şi serviciile.

Astfel, preţurile mărfurilor alimentare au crescut cu 0,8%, fiind susţinute de scumpirea cartofilor cu 7,2%, a ouălor cu 5,9% şi a fructelor cu 5,2%.

La mărfurile nealimentare, avansul de 0,5% a fost determinat în principal de scumpirea energiei termice cu 10%.

Preţurile la servicii au urcat în octombrie cu 0,8%, iar creş­te­rile au fost distribuite uniform, în general, cu scumpiri de pâ­nă în 1%. Singura excepţie a fost la apa de canal şi salubri­za­re, unde preţurile s-au majorat cu 1,56% faţă de luna precedentă.

A doua cea mai mare scumpire la acest capitol a fost la serviciile pentru transportul aerian, de 0,99%, urmată de biletele la cinematografe, teatre şi muzee, mai scumpe cu 0,87%, dar şi la chirii, care au crescut cu 0,77%.

În primele 10 luni ale anului preţurile au crescut cu 2,47%, avans determinat de scumpirile mărfurilor nealimen­tare şi ale serviciilor. Preţurile la alimente au rămas per total ne­schimbate faţă de luna decembrie.

Inflaţia medie din ultimele 12 luni (noiembrie-octombrie), faţă de precedentele 12 luni, a fost de 6,6%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO