Eveniment

CAS reduse pentru conditii de munca deosebite si speciale

07.12.2008, 19:20 682

Angajatorii vor plati incepand cu 1 decembrie contributii de asigurari sociale mai mici cu 1,5% pentru conditii deosebite de munca si cu 0,5% mai reduse pentru conditiile speciale de munca, potrivit ordonantei de urgenta privind aprobarea unor masuri de relaxare fiscala in vederea cresterii economice si a numarului de locuri de munca, publicata in Monitorul Oficial.

Alaturi de acest act normativ, care mai prevede si bonusuri pentru firmele care angajeaza someri, in acelasi Monitor a fost publicata si o ordonanta de modificare a Codului fiscal, cele doua acte normative cuprinzand mai multe masuri anuntate de guvern pentru limitarea efectelor crizei financiare precum neimpozitarea castigului din dobanzile la depozitele bancare sau TVA de 5% pentru locuintele de pana in 100.000 de euro.
Potrivit primei ordonante, CAS pentru conditii deosebite de munca va fi de 31% fata de 32,5%, iar contributia de asigurari sociale pentru conditii speciale de munca va fi diminuata de la 37,5% la 37%. Cota de CAS pentru conditii normale de munca a fost mentinuta la 27,5%.
In categoria conditiilor deosebite de munca intra unitati precum combinatele siderurgice, vopsitorii sau sectii din societatile constructoare de masini, in timp ce locurile de munca in conditii speciale sunt caracteristice unitatilor miniere, zonelor afectate de radiatii sau aviatiei civile.
Acelasi act normativ mai prevede si acordarea unei bonificatii de 5% din valoarea obligatiilor datorate pentru constribuabilii care platesc taxele si impozitele in avans cu cel putin zece zile. De asemenea, angajatorii care creeaza noi locuri de munca si angajeaza someri pentru cel putin trei luni consecutive vor beneficia de o suma egala cu de 8 ori valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data semnarii contractului. In prezent, valoarea indicelui este de 500 de lei, ceea ce inseamna ca angajatorul va primi circa 1.000 de euro, daca va pastra angajatul respectiv cel putin 3 ani.
Ordonanta de modificare a Codului fiscal prevede scutirea de impozit a dobanzilor la depozite incepand cu data de 1 ianuarie, precum si TVA redusa la 5% pentru locuintele de 120 mp a caror valoare nu depaseste 380.000 de lei (circa 100.000 de euro). De aceasta facilitate pot beneficia persoanele necasatorite care nu au nicio locuinta, familiilor in cadrul caroara nici sotul, nici sotia, nici impreuna nu au detinut nicio locuinta in proprietate.
In ordonanta se mai prevede si scutirea de impozit a dividendelor reinvestite incepand cu 2009 pentru pastrarea si cresterea locurilor de munca. De asemenea, sunt scutite de impozit si dividendele investite in capitalul social al altei persoane juridice romane in scopul crearii de noi locuri de munca.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO