Eveniment

Cât de aproape suntem de un „război total“, sintagma folosită de Serghei Lavrov, ministrul de externe al Rusiei, pe care o regăsim şi în ziarul românesc Universul din 1939

Război în Ucraina

Articol din ziarul Universul, 17 septembrie 1939

Articol din ziarul Universul, 17 septembrie 1939

Autor: Adelina Mihai

30.03.2022, 09:00 1042

Bogdan Murgescu, istoric: „Termenul de «război total» a fost folosit şi în primul şi în cel de-al Doilea Război Mondial. Suntem departe de un război total astăzi. Lavrov a folosit această sintagmă pentru că ruşii sunt supăraţi pe ce li se întâmplă şi vor să transmită că Occidentul a declanşat război total împotriva lor, iar ei acţionează în legitimitate“.

„Războiul total“, o sintagmă asociată primelor două războaie mondiale, a fost folosită la finalul săptămânii trecute de Serghei Lavrov, ministrul rus de externe, în contextul intensificării sancţiunilor economice ale Occidentului împotriva Rusiei. Pe 24 februarie 2022, Rusia a invadat Ucraina, iar în prezent luptele continuă: ruşii se concentrează pe regiunile Doneţk şi Lugansk, în timp ce marile oraşe Harkov, Cernihiv şi Mariupol rămân asediate în cea de-a 31-a zi de la invazie, potrivit BBC.

„Astăzi (statele occidentale- n.red.) ne-au declarat un adevărat război hibrid, un război total“, a spus Serghei Lavrov, ministrul rus de externe, pe 25 martie 2022, în timpul unei reuniuni a Fondului de sprijin pentru diplomaţie publică în Rusia, potrivit Agerpres, care citează agenţia EFE. Lavorv a amintit că termenul de „război total“„ a fost folosit de armata nazistă în al Doilea Război Mondial.

Într-adevăr, sintagma „război total“ se regăseşte pe prima pagină a ziarului românesc Universul din 17 septembrie 1939, la circa două săptămâni de la invazia Germaniei în Polonia, eveniment care a declanşat cel de-al Doilea Război Mondial.

Astfel, în ziarul Universul de pe 17 septembrie 1939, un articol care poartă titlul „Război «total»“ explică ce reprezenta aşa-numitul război total în urmă cu 83 de ani:

„Franţa şi Marea Britanie au anunţat că vor întreprinde „războiul total“ împotriva Germaniei. Ce se înţelege prin „războiul total“? Războiul militar, politic, economic şi moral, prin care se urmăreşte distrugerea tuturor forţelor de rezistenţă materiale şi morale de care dispun naţiunile adverse“, arată articolul Universul din 17 septembrie 1939.

Istoricul Bogdan Murgescu, profesor universitar la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti, spune că, la acea vreme, sintagma „război total“ făcea re­ferire la ce s-a întâmplat în Primul Război Mon­dial, deoarece nu se ştia, pe 17 sep­tem­brie 1939, că deja începuse cel de-al Doilea Război Mondial. În contextul folosirii aceleiaşi sintagme de către ministrul rus de externe şi la mai bine de o lună de la invazia Rusiei în Ucraina, cât de aproape suntem de un aşa-numit „război total“?


17 septembrie 1939, ziarul Universul

Într-un articol de pe prima pagină din ziarul Universul de pe 17 septembrie 1939 cu titlul „Războiul total“, autorii menţionau:

„Franţa şi Marea Britanie au anunţat că vor întreprinde „războiul total“ împotriva Germaniei. Ce se înţelege prin „războiul total“? Războiul militar, politic, economic şi moral, prin care se urmăreşte distrugerea tuturor forţelor de rezistenţă materiale şi morale de care dispun naţiunile adverse. În asemenea condiţii nu se mai duce războiul, ca odinioară, numai între armatele beligerante pe baza principiilor şi doctrinelor cunoscute în vederea distrugerii forţelor combatante prin mai multe bătălii până la obţinerea aşa zisei „decisive“, ci între naţiunile-armate, între totalitatea mijloacelor lor de apărare şi de rezistenţă, - în timp şi în spaţiu“.

Sursa: Ziarul Universul din 17 septembrie 1939, pus la dispoziţie de Biblioteca Naţională a României

 

25 martie 2022

Serghei Lavrov, ministrul rus de externe, citat de Agerpres:

„Astăzi (statele occidentale- n.red.) ne-au declarat un adevărat război hibrid, un război total. Acest termen (război total), care a fost folosit de Germania lui Hitler, este acum exprimat de mulţi politicieni europeni atunci când vorbesc despre ce vor să facă cu Federaţia Rusă. Obiectivele nu sunt ascunse, au declarat ei public - de a distruge, sparge, extermina, sugruma economia rusă şi Rusia în ansamblu“.

Sursa: Agerpres, care citează agenţia EFE


„Diferenţele de acum faţă de situaţia din primul şi al doilea război mondial sunt uriaşe. Războiul total, dincolo de faptul că cuprinde şi economie şi război propagandistic sau alte lucruri, are partea lui de război propriu-zis concret: tun, tanc, avion etc.  Actualmente, războiul acesta încă nu este total, cel puţin nu în ceea ce priveşte NATO - în sensul că nu există angajamentul militar propriu. Că NATO şi noi sprijinim Ucraina cu diverse materiale este una, dar din punctul acesta de vedere este foarte departe să fie un război total. Când Lavrov îi spune «război hibrid total», cuvântul «hibrid» nuanţează lucrurile şi dă posibilitatea să-l interpretezi că nu e neapărat numai războiul cu parul, puşca, grenada. Combinaţia lui Lavrov e uşor agresivă pentru că depinde de unde pui accentul: pe «războiul hibrid» sau pe «războiul total» în această sintagmă“, a explicat istoricul Bogdan Murgescu.

El a explicat că termenul de „război total“ a fost folosit prima dată în Primul Război Mondial şi ţinea de mobilizarea resurselor economice, demografice ale societăţilor beligerante pentru efortul de război. Şi atunci, de ce a amintit Lavrov de sintagma folosită în primele războaie mondiale?

„Ruşii au o foarte mare supărare pe ce li se întâmplă şi în mod clar Lavrov voia să spună că orice facem noi, ruşii, e legitim, pentru că voi, Occidentul, sunteţi criminalii. Adică voi aţi declanşat războiul contra noastră şi orice contramăsuri vom alege noi să facem suntem în legitimitate, avem dreptul să o facem pentru că voi faceţi război total contra noastră“, a mai spus Bogdan Murgescu.

Dincolo de retorica ruşilor, spune Murgescu, întrebarea este ce capacitate au ruşii să ducă un asemenea război, de această anvergură şi aici, crede el, „Rusia e în partea proastă a istoriei“ sau, în orice caz, potenţialul ei de câştig este redus.

„Sigur, singurul aspect unde ruşii ar putea avea potenţial de câştig în cazul unui «război total» este la arme nucleare. Dar aici riscurile sunt atât de mari încât nu cred că le convine să le folosească. Pentru că după aia nu mai au prilejul să mai scrie memorii. Cu ocazia asta, nici noi n-am putea să ne mai povestim una alta, dar la ei se poate conta pe certitudine că în momentul respectiv sunt aneantizaţi“, a mai spus profesorul Murgescu.

În ceea ce priveşte sancţiunile economice asociate actualului război, Bogdan Murgescu spune că sancţiuni atât de dure ca cele aplicate acum Rusiei nu au mai fost în istorie, pentru că nici n-ar fi fost condiţii care să permită astfel de sancţiuni.

„Gradul de interconectare economică a lumii şi  dependenţa de mijloacele electronice nu are precedent. Adică nici la 1939, nici la 1914 şi cu atât mai greu mai devreme nu exista acest nivel de interconectare şi de aceea, de exemplu, când i-ai scos din SWIFT sau începi să faci alte oprelişti, îi loveşti mult mai puternic decât i-ai putut lovi la 1939. Deci în acest sens evident anvergura sancţiunilor şi impactul lor sunt mult mai mari acum decât ar fi putut să fie în trecut“, a mai spus profesorul Murgescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO