Eveniment

Ce înseamnă 2% din PIB pentru Armată: încă 8 miliarde de lei anual ce trebuie luaţi de undeva

Ce înseamnă 2% din PIB pentru Armată: încă 8...

Autor: Iulian Anghel

13.01.2015, 00:00 2349

După ce ani de zile a acordat Ministerului Apărării 1% din PIB, administraţia caută acum - având în vedere situaţia geopolitică - un consens politic pentru dublarea finanţării la 2% din PIB până în 2017, ceea ce înseamnă un efort financiar de 7-8 miliarde de lei anual (1,5-1,7 mld. euro). Astăzi la Cotroceni va fi semnat un acord politic privind creşterea finanţării pentru Apărare, după ce ieri preşedintele Klaus Iohannis a avut consultări cu partidele – primele din actualul său mandat – şi a obţinut acordul lor pentru dublarea bugetului Ministerului Apărării până în 2017. Acordul publicat ieri prevede creşterea finanţării pentru Apărare, astfel încât, la nivelul bugetului pentru anul 2017, să se atingă 2% din PIB, procent care ar urma să fie menţinut până în 2027.

Bugetul Ministerului Apărării stabilit în Legea bugetului a fost, în 2014,  de 6,8 mld. lei (1% din PIB), iar anul acesta va fi de 7,3 mld. lei (1,01% din PIB). Dublarea sumei reprezintă un efort important pentru buget, având în vedere că el înseamnă peste jumătate din deficitul agreat pentru anul acesta (13 mld. lei, echivalentul a 1,8% din PIB). Comisia Europeană nu a admis, deocamdată, majorarea deficitului  bugeter cu 0,3% din PIB reprezentând sume suplimentare, în afara celor prevăzute în buget, ce vor fi acordate Armatei în 2015, aşa cum dorea guvernul. La sfârşitul anului trecut, guvernul a aprobat alocarea a peste 100 de milioane de lei din fondul de rezervă al guvernului pentru achitarea unei tranşe în vederea achiziţionării unui avion de transport Spartan şi pentru unele cheltuieli urgente ale Armatei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO