Eveniment

Ce schimbări propune Ministerul Finanţelor în legislaţia privind TVA, în contabilitatea bancară şi în sectorul luptei cu evaziunea fiscală

Ce schimbări propune Ministerul Finanţelor în legislaţia privind TVA, în contabilitatea bancară şi în sectorul luptei cu evaziunea fiscală
23.05.2012, 00:05 1792

Pragul afacerilor peste care se plăteşte TVA va creşte la 65.000 de euro, limitarea dreptului de deducere a TVA la achiziţia de vehicule, în unele situaţii, va fi eliminată, iar păcura va fi marcată şi colorată, pentru reducerea evaziunii, potrivit unui proiect de modificare a Codului fiscal.

În prezent plafonul de scutire la plata TVA este de 35.000 de euro, la cursul de schimb al BNR valabil la data aderării României la UE (circa 3,3 lei pentru un euro). Pragul va creşte astfel de la 119.000 lei la 220.000 lei. "Măsura va conduce la reducerea numărului persoanelor înregistrate în scopuri de TVA în vederea îmbunătăţirii administrării fiscale a acestor persoane şi a combaterii mai eficiente a evaziunii fiscale. Pe de altă parte, măsura are ca efect simplificarea obligaţiilor în materie de TVA ale persoanelor impozabile care realizează o cifră de afaceri anuală inferioară plafonului de 220.000 lei, având în vedere că acestea nu mai au obligaţia depunerii de deconturi de TVA", arată reprezentanţii Ministerului Finanţelor în nota de fundamentare a proiectului de ordonanţă de urgenţă privind modificarea Codului fiscal.

Proiectul propune şi eliminarea limitării dreptului de deducere a TVA la achiziţia de vehicule, de 50%, pentru autoturismele utilizate exclusiv în scopul desfăşurării activităţii economice a persoanei impozabile. Executivul a decis în primăvara anului 2009 să elimine deductibilitatea TVA, iar la finele anului trecut a stabilit că aceste cheltuieli pot fi deductibile în proporţie de 50%.

Pe de altă parte însă, în cazul celor care nu utilizează autoturismul exclusiv în scopul activităţii economice sfera limitării deducerii TVA se extinde şi asupra leasingului, închirierii, reparaţiilor, întreţi­nerii şi a altor cheltuieli legate de acesta.

Totodată, pentru facilitarea transferului crean­ţelor neperformante din sectorul bancar, Ministerul Finanţelor propune acordarea unei deduceri la calculul profitului impozabil, prin intermediul provizioanelor fiscale, pentru contribuabilii cesionari care achiziţionează aceste creanţe, în vederea recuperării.

Prin urmare, vor fi deductibile cheltuielile cu ajus­tările pentru deprecierea creanţelor preluate în limita diferenţei dintre valoarea nominală a creanţei preluate şi preţul de achiziţie al acesteia după îndeplinirea unor condiţii specifice provizioanelor fiscale, legate de înregistrarea pe venituri a creanţelor respective, de neexistenţa unor relaţii de afiliere sau de perioada de înregistrare. Proiectul include şi eliminarea obligaţiei contribuabilului de determinare a câştigului net trimestrial/pierderii nete trimestriale din transferul titlurilor de valoare, altele decât părţile sociale şi valorile mobiliare în cazul societăţilor închise, precum şi eliminarea obligaţiei contribuabilului de a calcula şi vira impozitul reprezentând plată anticipată trimestrială în contul impozitului pe câştigul net anual impozabil, pe baza declaraţiei de impunere trimestrială.

Contribuabilii vor fi obligaţi să determine câştigul net anual din transferul titlurilor.

Păcura şi produsele energetice asimilate acesteia din punctul de vedere al accizelor, din producţie naţională sau importuri, vor fi marcate şi colorate, cu scopul reducerii evaziunii fiscale.

Astfel, vor fi interzise utilizarea, transportul, deţinerea în afara antrepozitului fiscal şi vânzarea păcurii nemarcate.

Interdicţiile nu vizează şi păcura destinată exportului sau livrată către sau de la Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale.

"Cheltuielile pentru marcarea şi colorarea păcurei sunt nesemnificative, aproximativ 1 leu/1.000 litri", notează reprezentanţii MFP. Proiectul MFP a fost lansat în dezbatere publică.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24