Eveniment

Ce spune Călin Popescu Tăriceanu despre apelul de îngrijorare al celor 12 ambasade la adresa Guvernului PSD/ALDE

Ce spune Călin Popescu Tăriceanu despre apelul de...

Autor: Diana Grigore

04.04.2019, 15:56 134

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, joi, că scisoarea celor 12 ambasade adresată Guvernului României este total deplasată şi că impresia sa este că acestea s-au constituit într-un ”sindicat al ambasadelor”. 

„Total deplasată, am impresia că se constituie un sindicat al ambasadelor. Cred că răspunsul primului ministru a fost cel potrivit şi cred că, dacă ambasadorii au anumite chestiuni asupra cărora doresc să fie informaţi, pot să folosească căile diplomatice, anume Ministerul de Externe”, a susţinut Tăriceanu, întrebat cum vede scrisoarea celor 12 ambasade care transmit un semnal de îngrijorare cu privire la adoptarea unor ordonanţe care vizează justiţia.

Legat de nemulţumirile preşedintelui Parlamentului European, şi ale prim-vicepreşedintelui Comisiei Europene, France Timmermans, Tăriceanu a afirmat că nu vede care sunt motivele acestora de îngrijorare.

„Da, sigur, nu pot să nu fiu la curent cu aceste declaraţii, problema pe care eu o văd este următoarea: aş vrea o referire concretă, nu ştiu care sunt paşii, pentru că nici Tajani, nici Timmermans nu vorbesc concret care sunt elementele, care sunt deciziile care reprezintă paşi înapoi care să le genereze această îngrijorare. Dacă îngrijorarea lor este generată de ştirile care sunt vânturate în presă, de toate comentariile, de toate zvonurile, atunci sigur că problema se pune altfel. Eu cred că din partea autorităţilor române, din partea Guvernului, din partea echipei care a fost constituită la nivelul primului ministru pentru discuţia pe Mecanismul de Cooperare şi Verificare pot să aibă toate informaţiile necesare în aşa fel încât, pe baza lor, să poată să facă o analiză obiectivă şi să nu se orienteze după titlurile din presă”, a conchis Tăriceanu.

El a afirmat că nu crede că sunt elemente concrete care ar putea invoca declanşarea articolul 7 pentru România.

„Nu ştiu ce înseamnă toată lumea, iar invocarea articolului 7 poate să fie făcutî, aşa cum vă spuneam, nu după titluri de presă ci după elemente concrete. În momentul de faţă, eu nu văd care sunt elementele concrete care ar putea să justifice invocarea articolului 7. De altfel, am văzut că există foarte multă prudenţă şi nu am văzut această invocare de care vorbiţi dumneavoastră decât la nivelul presei”, a mai spus liderul ALDE.

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a avertizat Guvernul român să nu mai ia nicio măsură care să afecteze în vreun fel sistemul judiciar, menţionând că a avut numeroase discuţii cu premierul Viorica Dăncilă în ultimele două luni.

Preşedintele PE, Antonio Tajani, a făcut miercuri o declaraţie de susţinere a Laurei Codruţa Kovesi, afirmând că va trimite o scrisoare autorităţilor române în care le va cere să nu pună obstacole la participarea acesteia la toate fazele procedurii de selecţie pentru postul de procuror şef european.

Ulterior, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis admiterea contestaţiei depuse de Laura Codruţa Kovesi şi a hotărât ridicarea măsurii controlului judiciar dispus de Secţia de anchetă a magistraţilor în cazul fostei şefe DNA, în dosarul aducerii în ţară a lui Nicolae Popa. Decizia judecătorilor este definitivă.

Ambasadele a 12 state au transmis, miercuri, un mesaj public în care îşi exprimă îngrijorarea pentru integritatea sistemului judiciar românesc şi cheamă guvernul să se abţină de la modificări care ar slăbi statul de drept şi capacitatea României de a lupta împotriva criminalităţii sau corupţiei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO