• Leu / EUR4.9024
  • Leu / GBP5.4966
  • Leu / USD4.4632
Eveniment

Ce spune Ludovic Orban despre alegeri anticipate: Condiţia este un pact între partidele care deţin 50% din Parlament

Ce spune Ludovic Orban despre alegeri anticipate: Condiţia este un pact între partidele care deţin 50% din Parlament

Autor: Elena Crangasu

18.10.2019, 17:19 307

Ludovic Orban, premierul desemnat, a declarat, vineri, că PNL susţine alegerile anticipate, însă condiţia este un pact între formaţiunile politice care formează majoritatea, de a se angaja că nu vor vota învestirea a două guverne succesive, deoarece ar putea genera instabilitate guvernamentală.

„Întâi învestim un guvern, după alegerile prezidenţiale, pentru că oricum, până pe 21 decembrie, când depune jurământul preşedintele României, nu se pot organzia constituţional alegeri anticipate, ne aşezăm la masă şi discutăm. PNL va susţine această variantă, cu o singură condiţie, să existe un pact prin care formaţiunile politice care deţin jumătate din Parlament, să se angajeze că nu votează învestirea a două guverne succesive, pentru că altfel, riscăm să aruncăm ţara în criză, riscăm să creăm iarăşi instabilitate politică şi guvernamentală, şi să ajungem la a doua învestire, să se învestească guvernul în orice formulă de guvern este prezentată.”, a spus Orban, vineri, în urma discuţiilor de negociere cu USR.

Chestionat dacă acest lucru ar însemna demisia sa din funcţia de prim-ministru, după alegerile prezienţiale, Orban a spus: „Vom găsi cea mai bună soluţie de a declanşa alegerile anticipate, în condiţiile în care va exista un pact între formaţiuni politice care deţin 50% din voturile Parlamentului, pentru a garanta respingerea a două propuneri de guverne, pentru că altfel, nu se îndeplinesc condiţiile constituţionale.”

Preşedintele liberal a afirmat că deşi alegerile anticipate sunt preferinţa PNL, guvernul demis al Vioricăi Dăncilă nu poate rămâne la Palatul Victoria.

„Noi nu respingem anticipatele. Nu numai, pe toată perioada asta, am spus că preferinţa noastră este pentru alegerile anticipate, pentru că altfel este complicat în actuala structură politică a Parlamentului, să generezi un sprijin coerent şi solid pentru guvern, pentru a face ceea ce trebuie pentru România, pe de altă parte, nici nu putem să aruncăm ţara-n criză, să menţinem guvernul demis prin moţiune de cenzură, la Palatul Victoria, să facă în fiecare zi nenorociri.”, a motivat liderul liberal.

Dan Barna a reiterat solicitarea către preşedintele Klaus Iohannis şi premierul desemnat Ludovic Orban ca în procesul de formare a majorităţii necesare învestirii Guvernului să includă şi condiţile USR-PLUS, altfel USR nu va mai vota noul Executiv în Parlament.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - astăzi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9024
Diferență: -0,2523
Ieri: 4.9148
Azi: 4.4632
Diferență: -1,1517
Ieri: 4.5152
Azi: 5.4966
Diferență: -1,2078
Ieri: 5.5638
Azi: 4.9026
Diferență: -0,4831
Ieri: 4.9264