Eveniment

Ce spune premierul Dăncilă: Investiţiile au crescut cu 25,7%. Ne încadrăm în ţinta de deficit

Ce spune premierul Dăncilă: Investiţiile au crescut cu...

Autor: Ionel Dancu

31.10.2018, 14:28 496

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, miercuri, în debutul şedinţei de Guvern, că execuţia bugetară pe primele nouă luni ale acestui an arată o creştere a investiţiilor cu 25,7% faţă de perioada similară a anului trecut şi că România se încadrează în ţinta de deficit bugetar.

„Execuţia bugetară pe primele 9 luni arată atenţia acordată investiţiilor şi onorării angajamentelor Guvernului de a creşe veniturile populaţei. Investiţiile au ajuns la 15,2 miliarde lei, cu 25,7% mai mari faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. În această perioadă au intrat în economie 9,4 miliarde lei din fonduri europene şi mă refer la plăţi efectuate, o creştere cu 32% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut”, a declarat, miercuri, la începutul şedinţei de Guvern, premierul Viorica Dăncilă.

Şeful Executivului a mai indicat încadrarea în ţinta de deficit bugetar.

„Execuţia bugetară relevă creşterile consistente de salarii din educaţie şi sănătate şi creşterea pensiilor, angajamente asumate prin programul de guvernare. Ne încadrăm în ţinţa de deficit bugetar de până la 3% din PIB”, a precizat Dăncilă.

Conform datelor operative, execuţia bugetului general consolidat pe primele nouă luni ale anului 2018 s-a încheiat cu un deficit de 16,8 miliarde lei, respectiv 1,77% din Produsul Intern Brut (PIB), conform datelor publicate marţi de Ministerul Finanţelor Publice (MFP).

De asemenea, MFP a constat o îmbunătăţire a colectării veniturilor din TVA, care au crescut cu 9% faţă de aceleiaşi perioadă din 2017, ajungând la o valoare de 42,4 miliarde lei, pe primele nouă luni ale anului în curs.

În plus, veniturile din accize au fost în sumă de 21 miliarde lei (2,2% din PIB) cu 7,9% mai mari comparativ cu perioada similară a anului precedent.

De asemenea, încasările din impozite şi taxe pe proprietate au crescut cu 4,2% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2017.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO