Eveniment

Ce spune primarul din Satu Mare despre proiectul de buget: Un măr otrăvit. Ne dă în plus 18 mil. lei, ne ia 29 mil. lei

Ce spune primarul din Satu Mare despre proiectul de...

Autor: Vasile Magradean

01.02.2019, 15:03 201

Proiectul de buget pune în pericol investiţiile în infrastructură pentru 2019 şi loveşte administraţiile locale, spune primarul oraşului Satu Mare. Potrivit acestuia, oraşului i se dau în plus 18 milioane de lei, dar i se iau 29 de milioane. 

Primarul din Satu Mare, Kereskeny Gabor, a declarat, vineri, corespondentului MEDIAFAX, că proiectul de buget va produce o gaură financiară la nivelul oraşului de peste 11 milioane de lei, care pune în pericol investiţiile din infrastructură pentru 2019.

„Sunt nemulţumit de proiectul de buget, pentru că vorbim despre un măr otrăvit. Ne dă în plus 18,4 milioane de lei prin 60% din impozitul pe venit, dar ne ia 29,6 milioane de lei, deoarece trebuie să plătim noi însoţitorii pentru persoanele cu handicap, ceea ce ne produce o gaură de 11,2 milioane de lei. Este foarte mare suma, ne pune în pericol investiţiile în infrastructură pentru 2019. Este o variantă foarte poastă de buget, una pripită, care loveşte în administraţiile locale, în oraşe şi municipii mari care sunt motoare de dezvoltare, şi se pune în pericol dezvoltarea lor. În unele cazuri se poate ajunge la falimentul unor unităţi administrativ teritoriale. Este inadmisibil”, a spus Kereskeny.

Potrivit acestuia, o altă cheltuială de 2,5 milioane de lei pe care trebuie să o suporte oraşul Satu Mare este generată de o măsură binevenită, dar „populistă şi luată fără consultare”, şi anume plata indemnizaţiei de hrană pentru funcţionarii publici.

”Toate aceste cheltuieli în plus trebuie să le luăm de undeva. Este foarte greu. Mi se pare caraghios că ne plângem că nu vin investitori, dar prin faptul că în fiecare an schimbăm regulile şi nu este deloc predictibilitate, ne dăm singuri autogol, astfel că sistemul devine din ce în ce mai bolnav”, a mai spus edilul din Satu Mare.

Acesta a luat legătura cu parlamentarii UDMR cărora le-a cerut modificarea actualului proiect de buget.

Mai mulţi primari au reacţionat, vineri, în contextul în care Asociaţia Municipiilor din România a respins categoric propunerile Ministerului Finanţelor privind preluarea integrală a unor categorii de cheltuieli descentralizate şi a cerut asumarea de către Guvern a „susţinerii integrale de la bugetul de stat a sistemului de protecţie a copilului şi a persoanelor cu dizabilităţi". Primarul din Bistriţa, Ovidiu Teodor Creţu, s-a declarat revoltat de proiectul de buget, spunând că nu poate rezolva problemele oamenilor şi nu le poate cere să îl voteze ca să nu facă nimic. Primarul Aradului, Gheorghe Falcă, a declarat că bugetele locale se vor reduce cu 1 miliard de euro, iar primarul Timişoarei, Nicolae Robu, a spus că, în cazul în care nu vor fi alocaţi mai mulţi bani unităţilor administrativ-teritoriale, nu vor mai exista fonduri pentru investiţiile dorite. La rândul său, primarul Ploieştiului, Adrian Dobre, a declarat că se gândeşte că va ajunge, anul acesta, din cauza lipsei banilor, fie să nu plătească servicii de utilitate publică, fie să dea afară “jumătate din Primărie”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO