Eveniment

Cheltuielile cu bugetarii, pana la 5,5% din PIB

13.07.2006, 20:45 22

Guvernul evalueaza modalitatile prin care cheltuielile de personal sa fie mentinute la nivelul maxim de 5,5% din produsul intern brut, asigurand echilibrele macroeconomice, a afirmat purtatorul de cuvant al Executivului, Oana Marinescu. Ea a raspuns astfel la o intrebare a presei privind eventualele reduceri de personal din sectorul bugetar.
"Guvernul are o tinta, iar aceasta este ca nivelul cheltuielilor cu salariile sa nu depaseasca 5,5% din PIB, esentiala pentru a asigura echilibrele macroeconomice", a spus Marinescu.
Presedintele Aliantei Sed Lex, Vasile Marica, a declarat saptamana trecuta ca Executivul solicita ministerelor sa calculeze o reducere de personal de 25,5%, reprezentand aproximativ o reducere de 78.000 de posturi din sectorul bugetar, dintre care circa 12.000 din corpul functionarilor publici, considerand ca acestia nu se incadreaza in limita de 5,5% din PIB prevazuta pentru plata salariilor personalului din invatamant, sanatate, administratie.
Cheltuielile foarte mari cu personalul bugetar determina Guvernul sa ia in calcul varianta unor disponibilizari importante, care sa economiseasca la buget echivalentul a 1% din PIB - peste 900 mil. euro. Ministerul de Finante a prezentat intr-o sedinta de guvern de acum cateva saptamani o nota din care reiese ca pastrarea actualului numar de salariati platiti de la buget va ajunge sa coste echivalentul a 6,5% din PIB pana la finele anului. Acest lucru ar contraveni intelegerilor cu UE. Numai in administratia publica centrala sunt angajati 307.000 de persoane. In 2006, numarul salariatilor platiti de la bugetul de stat a crescut in loc sa scada, asa cum era prevazut in 2005. Cei mai multi bani pentru plata personalului ar urma sa cheltuiasca in acest an, Ministerul de Interne, 885 mil. euro, in crestere cu 23% fata de 2005.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO