• Leu / EUR4.9437
  • Leu / GBP5.5513
  • Leu / USD5.1379
Eveniment

Cine este in carti pentru livrarea tevilor gazoductului Nabucco

Cine este in carti pentru livrarea tevilor gazoductului Nabucco
14.07.2009, 19:46 185

Gazoductul Nabucco ar putea da de lucru la aproape toata industria producatoare de tevi autohtona, insa in acest moment nu se stie daca acestia se vor numara printre furnizorii proiectului nici pentru portiunea de pe teritoriul Romaniei, cel mai probabil castigatorul urmand a se decide in urma unei licitatii.
Numai combinatele siderurgice de la Galati, respectiv cel detinut de cel mai mare producator de otel la nivel mondial, ArcelorMittal, si Helitube Bucuresti au capacitatea de a produce in tara tevi sudate cu diametru mare.
Helitube Bucuresti este controlata de firma Metaltrade International, detinuta de omul de afaceri Corneliu Gavaneanu, care are in proprietate porturile Docuri si Bazinul Nou din Galati.
„Nu se poate discuta in acest moment cine o sa livreze teava gazoductului la o zi dupa semnarea acordului, este prea devreme. Se va tine o licitatie internationala. La ultima constructie de conducta din tara pentru transportul de gaze catre zona balcanica teava a fost furnizata de ArcelorMittal Galati", a declarat Ioan Rusu, directorul general al Transgaz Medias, care detine 16,7% din NabuccoGas Pipeline International.
Pentru constructia intregului proiect vor fi necesare tevi sudate cu un diametru de 1,4 metri intinse pe o lungime de 3.300 de kilometri.
Proiectul de aproximativ 3.300 de kilometri, care va traversa Turcia si va ajunge pana in Austria, a fost estimat la 7,9 miliarde de euro, in conditiile in care piata siderurgica autohtona s-a cifrat anul trecut la 3 miliarde de euro.
Nu exista date cu privire la costurile necesare pentru livrarea unui kilometru de teava necesar proiectului, preturile la tevi inregistrand fluctuatii puternice in ultima perioada, iar primele lucrari sunt programate pentru 2011, iar finalizarea in 2014-2015.
„Pentru constructia gazoductului pe teritoriul Romaniei exista fabrici de tevi sudate longitudinal cu diametru mare la ArcelorMittal Galati. Tevi sudate elicoidal produce Helitube Bucuresti, care are o fabrica tot la Galati. Pentru diametre mai mici, tevi sudate poate livra Tepro Iasi si Zimtub Zimnicea. Gazoductul are unele portiuni de tevi mai groase sau mai subtiri. Tevi mai mici produc ArcelorMittal Roman, Silcotub Zalau si Artrom Slatina", spune Petru Ianc, director general in Ministerul Economiei, specializat in siderurgie.
Lucrarile de la proiectul Nabucco ar putea scoate din criza producatorii locali de tevi, care
s-au confruntat in acest an cu o lipsa acuta de comenzi si majoritatea lucreaza in prezent la capacitate restransa, unele intrerupandu-si activitatea si disponibilizand din angajati pentru a mentine costurile sub control.

Artrom primeste gaze mai ieftine
Autoritatile statului au facut primul pas pentru sustinerea producatorilor de tevi, Artrom Slatina urmand sa beneficieze de gaze la un pret mai redus decat cel de import pentru a rezista in fata efectelor crizei. Astfel, premierul Emil Boc a declarat ieri ca producatorul de tevi din otel detinut de TMK va primi gaze numai din productia interna, iar haldele de zgura ale companiei vor fi folosite in lucrari de infastructura, precum prepararea asfaltului la autostrazi.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - astăzi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9437
Diferență: 0,0202
Ieri: 4.9427
Azi: 5.1379
Diferență: 0,4772
Ieri: 5.1135
Azi: 5.5513
Diferență: 1,3177
Ieri: 5.4791
Azi: 5.1954
Diferență: 0,3457
Ieri: 5.1775