Eveniment

CJ Cluj cere Nokia un teren de 76 de hectare pe care nu au venit furnizorii şi subcontractorii

23.10.2011, 18:03 1606

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Cluj, Alin Tişe, a declarat că instituţia pe care o conduce negociază cu Nokia preluarea a 76 de hectare de teren, din cele 90 acordate companiei, din Parcul Industrial Tetarom III din Jucu, pe care nu au venit subcontractorii şi furnizorii promişi de Nokia.

Alin Tişe a declarat că Nokia dispune în Parcul Industrial Tetarom III din comuna Jucu de 90 de hectare de teren, în aşa numitul "Nokia Village", din care doar 14 hectare sunt ocupate de halele fabricii de telefoane mobile, restul trebuind să fie ocupat de furnizori şi subcontractori ai companiei finlandeze, care, însă, nu au mai venit.

"Am discutat cu oficiali ai Nokia despre situaţia fabricii de la Jucu. Nokia are prima opţiune de a vinde sau a subcontracta aceste hale însă, în calitate de proprietar al terenului, am solicitat Nokia să se limiteze la suprafaţa de teren pe care o ocupă fabrica, de 14 hectare, iar cealaltă suprafaţă nefolosită, de până la 90 de hectare, şi pentru care nu a adus subcontractori şi furnizori, să reintre în patrimoniul judeţului. Dacă nu vom avea o înţelegere amiabilă, vom analiza în CJ Cluj posibilitatea ca acest teren să reintre în patrimoniul nostru şi să poată fi concesionat altor firme. CJ Cluj nu-şi permite să ţină o investiţie în infrastructură de 15 milioane de euro strict numai pentru halele care ocupă doar 14 hectare de teren. Până la 90 de hectare cât are «Nokia Village», adică 76 de hectare, este teren nefolosit pe care Nokia trebuia să îl folosească pentru aducerea subcontractorilor şi furnizorilor şi sper să putem oferi terenul viabilizat de 140 de hectare în total, şi altor firme interesate", a spus Alin Tişe.

Parcul Industrial Tetarom III de la Jucu are în total 154 de hectare, din care 90 de hectare au fost acordate pentru "Nokia Village" - 14 hectare pentru fabrica Nokia, iar restul pentru furnizori şi subcontractori, pe care Nokia se angajase iniţial să îi aducă, precum firma chineză BYD - producător de componente pentru telefoane mobile, firmele Hansaprint şi Elander - producători de manuale şi cărţi tehnice pentru telefoanele Nokia şi firma Stora Enso, care produce ambalaje pentru telefoane mobile.

Cele patru companii urmau să investească în "Nokia Village" peste 60 de milioane de euro şi să creeze peste 2.500 de locuri de muncă, dar nu au mai deschis nicio investiţie în Parcul Industrial Tetarom III după venirea Nokia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO