Eveniment

Clarificările ministerului privind impozitul forfetar: Nu va fi un impozit minim, se va ţine cont de anumiţi indicatori

Clarificările ministerului privind impozitul forfetar: Nu va fi un impozit minim, se va ţine cont de anumiţi indicatori

Maria Grapini, ministrul pentru IMM-uri, Turism şi Mediu de Afaceri. Foto Cristina Nichituş

Autor: Mirabela Tiron

10.01.2013, 00:04 1305

"Impozitul forfetar pentru care se face analiză şi studiu de impact nu este impozitul minim aplicat de Guvernul Boc", potrivit biroului de presă al Ministerului Economiei, care a transmis clarificările Ministerului pentru IMM-uri, Turism şi Mediu de Afaceri, condus de Maria Grapini.

Aceştia au mai precizat că impozitul forfetar se va aplica doar pensiunilor, hotelurilor, barurilor, restaurantelor, saloanelor de înfrumuseţare, spălătoriilor auto, atelierelor de croitorie, atelierelor de încălţăminte, la care cheltuiala administrativă pentru plata impozitului pe profit este mare şi pentru întreprinzător, şi pentru stat (ca să verifice şi să controleze fiecare unitate). Clarificările au fost transmise ieri, după ce premierul Victor Ponta a solicitat să fie explicat motivul introducerii noului impozit.

"Sumele de plată nu vor fi egale pentru toate serviciile şi se va ţine cont de indicatori relevanţi precum capacitatea unităţii, calitatea amplasamentului, tarifele medii adecvate locaţiei", potrivit oficialilor ministerului. Ei au mai precizat că introducerea impozitului forfetar se face pentru simplificarea administrativă la întreprinzător şi la instituţiile de control ale statului, posibilitatea evidenţierii veniturilor în mod corect şi realizarea de profit în vederea repartizării pentru dezvoltare sau dividende de către întreprinzători (aceştia vor plăti suma fixată, indiferent de cât profit vor face), reducerea corupţiei la exercitarea controalelor la activităţile de servicii, etică şi echitate pentru mediul de afaceri.

Studiul de impact se va face după ce vor avea discuţii cu asociaţiile profesionale şi patronale şi va fi definitivată categoria de servicii la care se aplică, criterii de stabilire a cuantumului şi cuantumul.

"Activitatea de control este simplificată deoarece există evidenţa societăţilor din fiecare categorie de servicii şi grila stabilită de plată a impozitului. Această măsură va creş­te, de asemenea, conformarea voluntară, întreprinzătorul plătind cota stabilită, iar pentru cine nu plăteşte, fiscul poate stabili, fără control, penalităţi de întârziere, nefiind necesar un control contabil", potrivit oficialilor ministerului.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO