Eveniment

Cod portocaliu şi Cod galben de viituri în nord-vestul ţării

Cod portocaliu şi Cod galben de viituri în nord-vestul...

Autor: Gabriel Pecheanu

03.12.2023, 12:32 18
 

„Conform situaţiei hidrometeorologice actuale şi prognozei meteorologice pentru următoarele 24 de ore, specialiştii Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor actualizează codurile hidrologice, care vor fi active în partea de Nord - Vest a ţării. Astfel, începând de astăzi (duminică - n.r.) la ora 12:00, este în vigoare Codul portocaliu pentru râurile din bazinele hidrografice: râul Tur – pe sectorul aval de Acumularea Călineşti Oaş (sector îndiguit - judeţul Satu Mare) şi râul Crasna – pe sectorul situat în aval de staţia hidrometrică Craidorolţ (sector îndiguit - judeţul Satu Mare). Acesta este valabil până mâine (luni - n.r.), la miezul nopţii”, potrivit unui comunicat de presă.

De asemenea, Codul galben este activ de duminică, ora 12:00, până marţi, ora 09:00, pe râurile din bazinele hidrografice: Tur (judeţul Satu Mare), râul Crasna – pe sectorul situat în aval de staţia hidrometrică Craidorolţ (judeţul Satu Mare) şi Barcău – curs inferior (judeţul Bihor).

„Fenomenele vizate constau în creşteri de debite şi niveluri, ca urmare a propagării viiturilor formate anterior în amonte, cu depăşiri ale cotelor de apărare. Se menţionează că fenomenele hidrologice periculoase se pot produce şi pe afluenţii de grad inferior ai râurilor marcate pe hartă. În acest context recomandăm respectarea măsurilor dispuse de autorităţile de la nivel naţional, judeţean sau local, cu responsabilităţi ȋn gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de inundaţii”, se menţionează în finalul comunicatului Institutulului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (I.N.H.G.A).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO