Eveniment

Codul silvic merge înainte în ciuda criticilor

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Autor: Emma Toader

24.09.2014, 00:00 288

Deputaţii din Comisia pentru mediu au avizat favorabil ieri proiectul Codului silvic, ministrul delegat pentru ape şi păduri Doina Pană arătând că acesta „este un Cod silvic foarte benefic” şi „nu ceva electoral”.

Pană a fost întrebată despre faptul că reprezentanţii Camerei de Comerţ americane AmCham cred că noul Cod silvic ar putea crea condiţiile pentru defrişări ilegale. „Probabil că au citit nişte declaraţii ale unor personaje din spaţiul public, care nu sunt reale”, a spus ministrul.

Potrivit acestuia, în urma adoptării legii niciun transport de lemn nu mai poate pleca din pădure fără să fie supravegheat în timp real printr-un sistem informatic: „Deci, terminăm cu defrişările”. Proiectul în discuţie exclude din fondul forestier perdelele de protecţie şi păşunile împădurite; permite construcţiile la 50 de metri faţă de liziera pădurii şi reduce obligativitatea statului român de a împăduri o suprafaţă de 2 milioane hectare până în 2035.

Potrivit AmCham, prevederile din proiectul de modificare şi completare a Codului silvic nu asigură o securitate reală şi sustenabilă a fondului forestier şi ar putea avea efecte dezastruoase pe termen mediu şi lung asupra fondului forestier.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO