• Leu / EUR4.8909
  • Leu / GBP5.7696
  • Leu / USD4.7450
Eveniment

Colegiul Medicilor, despre programul medicului cu trei slujbe, la stat şi la privat, din cazul copilului decedat la spitalul Sanador: „Nu ştiu ce program au avut medicii în ziua aceea. Nu cred că are legătură în mod direct cu o eventuală vinovăţie care s-ar putea datora unei aglomerări de program“

Colegiul Medicilor, despre programul medicului cu trei slujbe, la stat şi la privat, din cazul copilului decedat la spitalul Sanador: „Nu ştiu ce program au avut medicii în ziua aceea. Nu cred că are legătură în mod direct cu o eventuală vinovăţie care s-ar putea datora unei aglomerări de program“

Gheorghe Borcean, preşedintele Colegiului Medicilor din România: Nu ştiu ce program au avut medicii în ziua aceea. Nu cred că are legătură în mod direct cu o eventuală vinovăţie care s-ar putea datora unei aglomerări de program. Nu am în minte asta şi nu am socotit niciodată faptul că medicii lucrează şi în public şi în privat. Faptul că cineva ar fi obosit nu-l exonerează de răspunderea unui eventual gest neconform. Nu este o problemă punctuală, faptul că a fost obosit şi nu a mers să se culce nu-l exonerează de vina de a putea fi făcut un gest neconform.

Autor: Georgiana Mihalache

25.10.2018, 00:05 1400

Gheorghe Borcean, preşedintele Colegiului Medicilor din România, a spus ieri într-o conferinţă de presă că nu vede o legătură directă între faptul că mai mulţi medici lucrează atât în spital public, cât şi în spitale private, împărţindu-şi timpul între cele două sisteme, şi cazul copilului care a murit sâmbătă la spitalul privat Sanador din Bucureşti.

„Nu ştiu ce program au avut medicii în ziua aceea. Nu cred că are legătură în mod direct cu o eventuală vinovăţie care s-ar putea datora unei aglomerări de program. Nu am în minte asta şi nu am socotit niciodată faptul că medicii lucrează şi în public şi în privat. Faptul că cineva ar fi obosit nu-l exonerează de răspunderea unui eventual gest neconform. Nu este o problemă punctuală, faptul că a fost obosit şi nu a mers să se culce nu-l exonerează de vina de a putea fi făcut un gest neconform“, a spus Gheorghe Borcean.

ZF a scris despre medicii care lucrează şi la stat şi colaborează şi cu spitale private, şi care sunt greu de găsit în spitalele de stat, unde pacienţilor li se spune că nu sunt disponibili sau sunt disponibili peste o lună sau două. Sunt specialişti care spun însă că medicii ar trebui să aleagă un singur sistem în care să profeseze.  Ioan Simion, proprietarul spitalului Sanconfind din Câmpina, care spunea recent la conferinţa ZF Pharma Summit, că medicii ar trebui să aleagă între cele două sisteme.

Întrebat dacă am putea avea într-un an un răspuns privind cazul copilului decedat de la spitalul Sanador, Borcean a spus: „Presupun că da, cel puţin de la Bucureşti (Colegiul Medicilor din Bucureşti – n.red.). Audierile vor începe când comisia va considera că este necesar“.

În ceea ce priveşte sancţiunile după finalizarea anchetei, Borcean a spus că în cazul în care medicii care s-au ocupat de caz vor fi găsiţi vinovaţi riscă de la mustrare până la limitarea dreptului de a practica profesia pe o perioadă de timp determinată sau definitivă.

„De ani de zile vedem cazuri de neconformităţi medicale soldate cu prejudicii mai mari sau mai mici care se petrec în spitalele publice. Dovada contrariului se întâmplă zilele acestea şi mai sunt şi altele în urmă care vorbesc despre practica medicală în public sau în privat“, a mai spus Borcean

În cazul copilului care a decedat în spitalul Sanador, părinţii au solicitat intervenţia serviciului public de ambulanţă SMURD, pentru a prelua resuscitarea copilului, deşi se aflau într-un spital. Preşedintele CMR a menţionat că nu crede că este normal în general ca serviciul de ambulanţă public să intervină într-un spital. „Putem vorbi în general, nu pe această speţă, dacă ar exista serviciu de urgenţă în spital, în mod normal nu ar trebui să vină SMURD, este serviciu de urgenţă al acelui spital şi serviciul de terapie intensivă care sunt mai aproape. Discuţia noastră este despre proceduri, despre situaţie, că nu dorim să se întâmple lucrul acesta, avem toată compasiunea pentru familia care a suferit pierderea“, a spus Borcean.

Cauza decesului copilului operat la spitalul privat Sanador din Bucureşti este „şoc hemoragic“, apărut în urma unei hemoragii interne, potrivit documentului eliberat în urma expertizei medico-legale realizate de Institutul Naţional de Medicină Legală (INML), făcut public în presă. Poliţia Capitalei s-a autosesizat şi face cercetări în acest caz. Şi Colegiul Medicilor din  Bucureşti s-a autosesizat şi a demarat o investigaţie.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - vineri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.8909
Diferență: -0,3687
Ieri: 4.9090
Azi: 4.7450
Diferență: -0,0926
Ieri: 4.7494
Azi: 5.7696
Diferență: -0,5858
Ieri: 5.8036
Azi: 5.0380
Diferență: -0,1783
Ieri: 5.0470