Eveniment

Comenzile noi în industria prelucrătoare, în urcare cu 15,8% an/an în T1/2018

Comenzile noi în industria prelucrătoare, în urcare cu...

Autor: Bogdan Alecu

14.05.2018, 00:03 118

Comenzile noi în industria prelucră­toare s-au majorat cu 10% an/an în martie, în decelerare de la 16.2% an/an în februarie şi totodată cea mai slabă dinamică din luna septembrie 2017, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS). Institutul Naţional de Statistică a pu­bli­cat datele cu privire la evoluţia co­menzilor noi în industria prelucrătoare în martie şi primul trimestru al anului curent.

Statisticile indică decelerarea dinamicii anuale, evoluţie care se adaugă semnalelor de maturitate din sferă ciclului industrial postcriză, în contextul incertitudinilor din comerţul internaţional şi majorării costurilor de finanţare, potrivit raportului BT Macro Focus.

Această evoluţie a fost determinată îndeosebi de temperarea comenzilor de bunuri de capital (14% an/an, cel mai lent ritm din decembrie 2017) şi comenzilor de bunuri intermediare (5,7% an/an, cea mai redusă dinamică din decembrie 2016). De asemenea, comenzile de bunuri de uz curent s-au ajustat cu 0,5% an/an în martie, după cinci luni de creştere. Pe de altă parte, comenzile de bunuri de folosinţă îndelungată s-au majorat cu 7,7% an/an în martie, în accelerare de la 6,3% an/an în februarie.  Din perspectiva evoluţiei comenzilor noi cele mai dinamici ramuri ale industriei prelucrătoare în luna martie au fost: calculatoare, produse electronice şi optice (11,3% an/an), construcţii metalice (13% an/an), chimică (14,6% an/an), autovehicule, remorci, semiremorci (14,9% an/an) şi maşini, utilaje, echipamente (22,1% an/an).  În primul trimestru al anului curent comenzile noi în industria prelucrătoare au consemnat un avans de 15,8% an/an, pe fondul dinamicii economiei zonei euro (principalul partener economic) la un ritm peste potenţial şi al ciclului investiţional intern. De altfel, se evidenţiază majorarea comenzilor de bunuri de capital cu 18,9% an/an, conform datelor din raportul BT Macro Focus.  De asemenea, comenzile de bunuri de folosinţă îndelungată şi cele de bunuri intermediare au crescut cu 9% an/an, respectiv cu 14% an/an. Nu în ultimul rând, comenzile de bunuri de uz curent au consemnat un avans de 2,9% an/an.

 Cele mai dinamice ramuri ale industriei prelucrătoare în perioada ianuarie-martie 2018 au fost: calculatoare, produse electronice şi optice (15,8% an/an), echipamente electrice (16,9% an/an).

Urmează construcţii metalice (19,5% an/an), autovehicule de transport, remorci şi semiremorci (19.6% an/an) şi maşini, utilaje, echipamente (20.6% an/an). 

 În perioadă recentă se observă o convergenţă a dinamicii comenzilor noi din industria prelucrătoare spre ritmul potenţial, după cum rezultă din estimările econometrice elaborate şi prezentate în al treilea grafic din partea dreaptă, aspect care confirmă fază de maturitate din sferă ciclului industrial post-criză. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO