Comisarul european Corina Creţu: Bruxelles-ul a rambursat României fonduri structurale în valoare de 95 milioane de euro. Urmează alţi 350 milioane de euro

8 sep 2017 Autori: Gabriel Pecheanu , Mediafax

Corina Creţu, comisar european pentru politica regională: În ciuda acestor veşti bune, i-am spus domnului prim-ministru că sunt multe lucruri de rezolvat, care ţin exclusiv de autorităţile naţionale. Mă refer la ritmul de pregătire a proiectelor şi de implementare. Trebuie menţinut ritmul accelerat în aceste domenii, tocmai pentru faptul că s-a demarat atât de lent exerciţiul financiar 2014-2020.

România a primit deja fonduri structurale europene de 95 de milioane de euro, iar alte 350 de milioane de euro urmează a fi decontate, susţine comisarul european pentru dezvoltare regională Corina Creţu.

România a primit deja fonduri structurale europene de 95 de milioane de euro, iar alte 350 de milioane de euro urmează a fi decontate, susţine comisarul european pentru dezvoltare regională Corina Creţu.

Datele Ministerului Finanţelor arată că, în primele şase luni din an, România a luat de la UE fonduri structurale de doar 3,5 milioane de euro.

”Banii europeni au început deja să vină în România, nu mai vorbim de rată de absorbţie zero. Peste vară Comisia a rambursat deja 95 de milioane pentru iniţiativa pentru IMM şi pentru asistenţă tehnică. Mai avem în analiză facturi, adică cereri de plată, de 350 de milioane de euro, care urmează a fi plătite cât mai curând posibil. În ciuda acestor veşti bune, i-am spus dlui prim-ministru că sunt multe lucruri de rezolvat, care ţin exclusiv de autorităţile naţionale. Mă refer la ritmul de pregătire al proiectelor şi de implementare, trebuie menţinut ritmul accelerat în aceste domenii, tocmai pentru faptul că s-a demarat atât de lent exerciţiul financiar 2014-2020”, a declarat comisarul european Corina Creţu, după o întrevedere cu premierul Mihai Tudose.

Ea a dat ca exemplu managementul deşeurilor, achiziţii publice, infrastructura pentru cercetare şi domeniul transporturilor. ”Cu toţii ne dorim o pregătire mult mai serioasă a proiectelor privind infrastructura”, a adăugat Creţu.

Premierul Mihai Tudose a invitat-o pe Corina Creţu să participe la începutul şedinţei de Guvern. Ea a menţionat că speră ca previziunile de atragere a cât mai multe fonduri europene să se concretizeze.

"Sper ca previziunile dumneavoastră de atragere a cât mai multor fonduri europene să se concretizeze. Cred că condiţiile sunt foarte bune. România este ţara cu cea mai mare creştere economică din UE, fapt reconfirmat de Eurostat. Cred că prin reforme structurale şi cu ajutorul fondurilor europene, prin îmbunătăţirea mediului de afaceri, mediului investiţional, cred că se poate ca această creştere economică să devină sustenabilă pe termen lung", a mai spus Corina Creţu.

La rândul său, premierul Mihai Tudose a anunţat că a discutat cu comisarul european Corina Creţu şi există o soluţie de finanţare în valoare de 100 de milioane euro pentru dotarea Institutului Cantacuzino din fonduri europene.

Potrivit lui Tudose, soluţia transformării în unitate militară rămâne valabilă, însă există şi o ”soluţie de finanţare, de 100 de milioane euro din fonduri europene pentru utilarea la nivel de vârf a acestui institut".

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 08.09.2017

 
Cuvinte cheie:
CORINA CREŢU
, FONDURI EUROPENE
, corina cretu
,
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide