Eveniment

Comisarul european Corina Creţu: România a trimis proiecte de 640 mil. euro la CE în ultimele două săptămâni din 2018, dar proiectele pentru spitalele regionale n-au ajuns

Corina Creţu, comisarul european pe politică regională: Pe hârtie, România stă foarte bine, în sensul că a evitat dezangajarea automată. Dacă n-ai proiecte, pierzi bani

Corina Creţu, comisarul european pe politică regională: Pe hârtie, România stă foarte bine, în sensul că a evitat dezangajarea automată. Dacă n-ai proiecte, pierzi bani

Autor: Alina Botezatu

14.01.2019, 00:05 490

România a trimis proiecte, cereri de plată, în valoare de 640 de milioane de euro la Comisia Europeană (CE), în ultimele două săptămâni ale anului trecut, între 15 decembrie şi 31 decembrie, a anunţat Corina Creţu, comisarul european pe politică regională, vineri seară, în cadrul unei emisiuni.

Pe lângă această sumă, proiecte în valoare de alte 22 de milioane de euro erau deja depuse la CE, a subliniat Corina Creţu, vineri seară, în cadrul unei emisiunie la Digi 24. Mai exact, pe fondul social erau alocaţi deja aceşti bani, dar nu erau cereri de plată, care au fost depuse tot în ultimele două săptămâni ale anului trecut.

Comisarul european pe Politică Regională a mai spus că, la nivelul Digi Regio, începe evaluarea acestora şi speră ca răspunsurile să fie obţinute cât mai repede.

„Pe hârtie, România stă foarte bine, în sensul că a evitat dezangajarea automată. Dacă n-ai proiecte, pierzi bani. La Digi Regio, le vom lua la mână, la audit, la analizat şi vom şti, poate, în câteva luni, poate peste un an - doi. (Proiectele - n.red.) Au fost certificate de autorităţile na­ţionale în care noi, teoretic, avem încredere“, a explicat Creţu.

Proiectele pentru cele trei spitale regionale nu au fost trimise la Comisia Europeană (CE), a mai susţinut, vineri seara, comisarul european pe Politici Regionale.

„Pot fi finaţate (n. red. – în perioada de programare 2014 - 2021), dacă Guvernul decide să solicite Comisiei Europene realo­carea fondurilor din cadrul Programului Ope­raţional sau din alte programe operaţionale sau ideea fazării. Pentru a fi fazate, în primul rând trebuie să primim proiectele, pentru a fi analizate. Proiectele n-au ajuns la Comisia Europeană“, a afirmat Corina Creţu, vineri seară, în cadrul unei emisiunie la Digi 24.

Pentru cele trei spitale regionale (Craiova, Cluj şi Iaşi), CE a semnat un contract iniţial de 150 de milioane de euro, în 2015, pe Programul Operaţional Re­gional (POR), iar terenurile au fost selectate în anul următor. De asemenea, 1,8 milioane de euro au fost alocate pentru studiile de fezabilitate.

„Potrivit noii concepţii a miniştrilor, sunt de dimensiuni mai mari decât au fost gândite iniţial şi potrivit studiilor de fezabilitate se ajunge la o diferenţă foarte mare. Se ajunge la 1,2-1,5 mld. euro pentru toate cele trei spitale. Sigur că aceste costuri nu înseamnă numai faptul că ai construit trei clădiri noi. Aceste costuri ar acoperi pro­iectarea spitalelor, construcţia, supravegherea, echipamentele necesare. Sunt gata să discutăm orice variantă. Am lăsat 100% în mâna autorităţilor române cum vor să procedeze în continuare“, a detaliat Creţu. Prin POR, be­neficiarul pentru aceste spitale este Ministerul Sănătăţii, astfel că ar trebui schimbată legislaţia, potrivit comisarului european. 

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO