Eveniment

Comisia Europeană: România a înregistrat în 2016 cel mai ridicat deficit de TVA din UE, de 35,88%

Comisia Europeană: România a înregistrat în 2016 cel...

Autor: Alina Botezatu, Mediafax

21.09.2018, 17:06 691

Cel mai ridicat deficit de TVA din Uniunea Europeană (UE) din 2016, de 35,88%, a fost consemnat în România, care este şi una dintre cele şase state din UE în care deficitul de TVA a crescut, în acelaşi an faţă de anul precedent, potrivit unui studiu în publicat, vineri, de Comisia Europeană (CE).

Ţara noastră a fost urmată de Grecia, cu un nivel al deficitului de TVA, deficit care indică diferenţa dintre veniturile din TVA preconizate şi suma colectată efectiv, de 29,22%, iar pe a treia poziţie s-a clasat Italia, cu un nivel de 25,90%. Cele mai mici deficite de TVA au fost observate în Luxemburg (0,85%), Suedia (1,08%) şi Croaţia (1,15%).

În plus, spre comparaţie, în 2016, Polonia consemna un deficit de TVA de 20,80%, Bulgaria de 13,56%, Cehia de 14,19%, Ungaria de 13,33% şi Slovacia de 25,68%, în timp ce media de la nivelul UE a fost de 6,78%, mai reiese din studiu CE. În ansamblu, jumătate din statele membre ale UE au înregistrat un deficit de TVA de sub 9,9%, se menţionează în studiu CE.

Pe lângă România, deficitul de încasare a TVA-ului a crescut, în 2016, în alte cinci state membre: Finlanda, Marea Britanie, Irlanda, Estonia şi Franţa. În schimb, deficitul de încasare a TVA-ului a scăzut în 22 de state membre, Bulgaria, Letonia, Cipru şi Ţările de Jos înregistrând performanţe foarte bune, şi anume o scădere de peste 5 puncte procentuale a pierderilor din TVA, în fiecare dintre aceste patru ţări.

„Deşi s-au înregistrat progrese mari în ceea ce priveşte îmbunătăţirea colectării şi a gestionării TVA-ului la nivelul UE, statele membre ar trebui să avanseze în acest moment către un acord cât mai rapid asupra reformei mult mai ample menite să reducă frauda în materie de TVA în sistemul UE, aşa cum a propus Comisia anul trecut. Această reformă profundă ar îmbunătăţi şi ar moderniza sistemul, atât pentru guverne, cât şi pentru mediul de afaceri, şi l-ar face astfel mai robust şi mai simplu de utilizat de către companii”, se precizează într-un comunicat de presă al CE.

Ţările membre ale Uniunii Europene (UE) au pierdut, în 2016, venituri de 147,1 miliarde de euro din taxa pe valoare adăugată (TVA), o scădere de 6,6% (10,5 miliarde de euro, în termeni nominali) faţă de anul anterior, potrivit studiului CE. Astfel, deficitul de încasare a TVA-ului a ajuns în 2016 la 12,3% din veniturile totale din TVA faţă de 13,2% în anul precedent, iar raportat la ponderea PIB, diferenţa de TVA în 2016 s-a ridicat la 0,99% faţă de 1,05% în 2015.

„Statele membre au îmbunătăţit colectarea TVA-ului pe întreg teritoriul UE, ceea ce este lăudabil şi trebuie recunoscut. Este însă inacceptabil ca bugetele naţionale să piardă 150 de miliarde de euro pe an, mai ales atunci când 50 de miliarde din această sumă umflă buzunarele infractorilor, ale celor care comit fraude şi probabil chiar ale teroriştilor. Această situaţie se va îmbunătăţi substanţial numai prin reforma în domeniul TVA pe care am propus-o cu un an în urmă. Invit statele membre să avanseze în direcţia sistemului definitiv de TVA înainte de alegerile pentru Parlamentul European din 2019”, a spus Pierre Moscovici, comisarul pentru afaceri economice şi financiare, impozitare şi vamă.

Studiul privind deficitul de încasare a TVA-ului este finanţat din bugetul UE, iar constatările sale sunt relevante, atât pentru Uniune, cât şi pentru statele membre, dat fiind că TVA-ul are un aport important la bugetul Uniunii şi la bugetele naţionale. Studiul aplică o metodologie „de sus în jos”, folosind datele din conturile naţionale pentru estimarea deficitelor de încasare a TVA-ului. Pentru prima dată, raportul din 2018 include o analiză mai amplă a efectului unor factori externi, cum ar fi structura de producţie a economiei şi şomajul, precum şi a celor aflaţi sub controlul direct al administraţiei fiscale, de exemplu dimensiunea administraţiei fiscale şi cheltuielile informatice. Acest aspect este deosebit de important dat fiind că sporirea investiţiilor în IT conduce în mod normal la o reducere a deficitului de încasare a TVA-ului, după cum se precizează în recomandările făcute anterior de Comisie statelor membre.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO