Eveniment

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a abrogat procedurile de carantină. Medic de familie: Sunt zilnic peste 3.000 de pacienţi infectaţi cu Covid 19, măsurile de relaxare s-au luat prea brusc

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a...

Autor: Mirabela Tiron

10.03.2022, 16:10 151

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a adoptat o hotărâre privind abrogarea procedurilor de carantină a persoanelor în contexul Covid 19, arată hotărârea nr 16 din 8 martie. Altfel spus, persoanele considerate contacţi direcţi ai persoanelor infectate cu Covid 19 nu vor mai intra în carantină. Nu vor mai sta în carantină nici persoanele nevaccinate, fără certificat verde, care intră în ţară.

“Autorităţile s-au grăbit cu  aceste măsuri de relaxare. Din punct de vedere medical cred că abrogarea carantinei va duce la o creştere a numărului de cazuri. O persoană contact direct cu un bolnav Covid 19 se poate pozitiva în câteva zile. Măcar izolarea trebuie menţinută, să vedem ce norme vine DSP”, a spus Daniel Coriu, preşedintele Colegiului Medicilor din România. Abrogarea procedurilor de carantină s-a făcut ca urmare a încetării stării de alertă pe teritoriul României şi a ridicării tuturor restricţiilor adoptate pentru combaterea pandemiei de Covid 19.

Datele arată că  astăzi au fost înregistrate 3.565 de cazuri noi de persoane infectate cu Covid 19, faţă de 4.176 de persoane infectate ieri.

“Cred că aceste măsuri de relaxare au fost luate prea repede şi prea brusc. Să ne uităm că în continuare avem zilnic peste 3000 de cazuri noi de Covid 19 şi în continuare avem pacienţi internaţi în ATI”, a spus medicul de familie Gindrovel Dumitra, preşedintele grupului de vaccinologie din cadrul Societăţii Naţionale de Medicină de Familie.

În continuare secţiile de ATI din spitale pentru pacienţii Covid sunt pline.

 “În continuare în ATI avem pacienţi infectaţi cu Covid 19. Nu trebuie să lăsam garda jos, virusul este prezent în comunitate, refugiaţii din Ucraina au o rată mică de vaccinare împotriva Covid 19, trebuie să fim atenţi. Aceste măsuri de relaxare trebuie introduse cu precauţie şi urmărite în teritoriu. Recomandarea mea este să purtăm mască în locurile agglomerate şi să poarte mască persoanele vulnerabile care se ştiu cu alte afecţiuni”, a spus Raul Pătraşcu, medic epidemiolog la Spitalul clinic judeţean de urgenţă “Pius Brînzeu” Timişoara.

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a adoptat hotărârea privind procedura de aprobare a regulilor de aplicare a măsurii carantinei asupra persoanelor “având în vedere deciziile adoptate în cadrul şedinţei organizate în data de 04.03.2022 la nivelul Preşedinţiei României referitoare la încetarea stării de alertă pe teritoriul României şi ridicarea tuturor restricţiilor adoptate pentru prevenirea şi combaterea pandemiei de COVID-19, pentru punerea în aplicare a deciziilor adoptate şi luând în considerare regimul de publicitate al Hotărârii Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă nr. 6/2022 privind procedura de aprobare a regulilor de aplicare a măsurii carantinei asupra persoanelor, stabilit de art. 15 alin. (4) din Legea nr. 136/2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, luând în considerare prevederile Legii nr. 24/2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, care instituie obligaţia abrogării exprese a dispoziţiilor legale căzute în desuetudine sau care înregistrează aspecte de contradictorialitate, în temeiul prevederilor 15 alin. (4) din Legea nr. 136/2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic, republicată, cu modificările şi completările ulterioare şi ale art. 2 şi 4 din Hotărârea Guvernului nr. 94/2014 privind organizarea, funcţionarea şi componenţa Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă, cu modificările şi completările ulterioare”

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO