Eveniment

Companiile de asigurari se intreaba: De unde vom acoperi pierderile in 2009?

Companiile de asigurari se intreaba: De unde vom acoperi pierderile in 2009?

Angela Toncescu, presedintele CSA: Asigurarile obligatorii RCA si asigurarile facultative Casco genereaza trei sferturi din primele de asigurari generale subscrise in Romania.

12.11.2008, 19:41 18

"Intrebarea care ma framanta este urmatoarea: exista acesti bani? Banii au devenit putini si scumpi, iar mesajul pe care companiile locale il vor primi de la actionari va fi: stopati lupta pentru cota de piata si incercati sa aveti un business profitabil", a spus Constantinescu in cadrul unui seminar organizat de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).

Pierderile nete ale industriei de asigurari au totalizat anul trecut circa 76 mil. euro, insa seful Allianz-Tiriac Asigurari spune ca cifra este chiar mai mare in realitate, in calculul CSA fiind subevaluate rezervele tehnice ale companiilor.
Actionarii companiilor locale de asigurari au adus in 2007 circa 130 mil. euro la capitalul social, iar anul acesta s-a ajuns la suma de 150 mil. euro, a precizat seful Allianz-Tiriac Asigurari.
Companiile-mama investesc in subsidiarele locale in speranta de a-si pastra si a majora cota de piata pentru atunci cand preturile la asigurari in Romania le vor egala pe cele din Europa. In prezent, preturile practicate de companiile de asigurari pe piata locala sunt de patru, cinci ori mai mici decat in Europa.
Presedintele CSA, Angela Toncescu, considera ca tarifele practicate de companii la asigurarile auto obligatorii (RCA) nu vor creste in perioada urmatoare decat cu maxim 10%, in timp ce reprezentanti ai firmelor de brokeraj afirma ca in decembrie tarifele RCA se vor mari cu peste 20%.
Companiile de asigurari nu isi acopera daunele platite la clienti prin veniturile incasate din primele de asigurare.
In primele noua luni ale acestui an, valoarea daunelor pe segmentul asigurarilor auto obligatorii a crescut cu 50%, pana la 1,7 m ld. lei fata de septembrie trecut, in timp ce prima medie platita de clienti la politele RCA a crescut cu 21%, la 290 de lei, a declarat vicepresedintele CSA, Constantin Buzoianu. Numarul de dosare de dauna au depasit in septembrie anul acesta 235.000. "Asigurarile obligatorii RCA si asigurarile facultative Casco genereaza trei sferturi din primele de asigurari generale subscrise in Romania", a precizat Toncescu.
Primele brute subcrise la CASCO au ajuns in septembrie la 2,6 mld. lei, in crestere cu 42% fata de anul trecut, iar incasarile din RCA au crescut cu 18%, pana la 1,7 mld. lei.
Institutia de supraveghere a asigurarilor a decis zilele trecute sa intervina in piata asigurarilor obligatorii auto prin noi norme legislative, pentru ca asiguratorii de RCA din piata, in numar de 16, sa contracareze mai usor daunalitatea in crestere.
Una din masurile luate este limitarea comisioanelor platite de asiguratori la brokeri, pana la nivelul de 15% din primele incasate. In prezent, companiile de asigurari platesc societatilor de intermediere care le vand produsele comisioane de 20, 30 sau chiar 50% din primele incasate de la client.
Reprezentantii firmelor de brokeraj contesta aceasta norma impusa de CSA.
"Aceasta norma ne doare cel mai tare. Cred ca atitudinile de interventie in piata sunt lipsite de conduita comerciala si nu-si au locul dupa 20 de ani de asigurari", a declarat Bogdan Andriescu, presedintele Uniunii Nationale a Societatilor de Intermediere si Consultanta in Asigurari (UNSICAR).
Presedintele CSA sustine insa ca, fiind vorba de asigurari obligatorii, este indreptatita "sa vina in ajutorul profitabilitatii asiguratorilor".
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO