Eveniment

Companiile din energie anunţă investiţii de peste 17 miliarde de lei, pentru următorii ani

Companiile din energie anunţă investiţii de peste 17...

Autor: Dorin Oancea, Mediafax

01.09.2019, 12:38 296

Companiile din energia electrică a transmis planuri de investiţii de circa 9 miliarde de lei, iar cele din gaze naturale de 8,1 miliarde lei, pentru următorii ani, anunţă ANRE. 

Operatorii din sectorul energiei electrice au transmis planurile de investiţii pentru perioada a patra de reglementare cu o durată de cinci ani în valoare totală de cca. 9 miliarde lei, din care din fonduri proprii ale operatorilor de transport şi de distribuţie de cca. 7,2 miliarde lei. Diferenţa între cele două valori o reprezintă contribuţii de la terţe părţi (solicitanţi de racordare, autorităţi locale pentru extinderi, fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeană).

Volumul investiţiilor pentru reţelele electrice de transport, asumat de operatorul de transport şi de sistem Transelectrica este de cca 1,2 miliarde lei, din care proiecte interne (obiective noi/retehnologizari/modernizari/etc) - 0,89 miliarde lei. iar proiecte de interes comun (PCI) şi de interconexiune - 0,34 miliarde lei.

ANRE apreciază că acest plan nu ţine seama de noile obligaţii stabilite de pachetul energie curată, aprobat de Uniunea Europeană în acest an (Regulamentului (UE) 2019/943 al Parlamentului European şi al Consiliului privind piaţa internă de energie electrică), în special în ceea ce priveşte îndeplinirea ţintelor cu privire la utilizarea capacităţilor de interconexiune. „Ca titlu de exemplu, menţionăm că operatorul a identificat un grad ridicat de incertitudine privind realizarea a două proiecte de interes comun (o parte a PCI 3.8.4 - LEA 400kV Cernavodă - Stâlpu, cu un circuit intrare/iesire in statia Gura Ialomiţei şi PCI 3.8.5 - LEA Smârdan-Gutinaş), pe care nu le-a inclus în planurile de investiţii aferente perioadei 2020-2024”, arată un raport al autorităţii.

În ceea ce priveşte investiţiile în sistemele de gaze naturale, pentru perioada a patra de reglementare, care acoperă perioada 2019-2023, operatorii au transmis planuri în valoare totală de cca. 8,1 miliarde lei, din care fonduri proprii ale operatorilor de cca. 7,7 miliarde lei. Diferenţa între cele două valori, o reprezintă contribuţii de la terţe părţi (solicitanţi de racordare, autorităţi locale pentru extinderi, fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeană). Aceste contribuţii ar putea să crească având în vedere programul naţional de extindere a sistemelor de gaze naturale aflat încă în faza de proiect, fondurile fiind asigurate de unităţile administrativ teritoriale individual sau asociate în cadrul Asociaţiilor de Dezvoltare Intracomunitară, care pot participa la cofinanţarea extinderilor sistemelor de gaze pe teritoriul localităţilor care le aparţin cu fonduri din bugetele locale şi bugetul central, în condiţiile legii.

În ceea ce priveşte investiţiile în sistemele de înmagazinare a gazelor naturale, planurile de investiţii ale celor doi operatori de înmagazinare a gazelor naturale în perioada 2019-2023 au ca scop majorarea capacităţii de înmagazinare de la 3.170 milioane m3/ciclu la 4.700 milioane m3/ciclu, insuficient totuşi, având în vedere evaluările speciliştilor, care apreciază necesară o capacitate de înmagazinare de cca. 6.000 m3/ciclu, pentru creşterea independenţei energetice a României, în scopul asigurării securităţii energetice prin creşterea flexibilităţii utilizării capacităţilor de înmagazinare. Pentru îndeplinirea acestui deziderat, ANRE consideră că se impun modificări legislative care să permită atragerea altor surse de finanţare decât cele ale operatorilor de înmagazinare.

Prin urmare, valoarea totală a investiţiilor programate a fi realizate de toţi operatorii de reţea din sectorul energiei electrice şi al gazelor naturale în cursul celei de-a patra perioade de reglementare, care acoperă perioada 2019-2023 cu excepţia transportului de energie electrică, care acoperă perioada 2020-2024, este de cca. 17 miliarde lei, din care cca. 6 miliarde de lei în reţelele de transport, cca 10 miliarde de lei în reţelele de distribuţie şi cca. 1 miliard de lei în sistemele de înmagazinare a gazelor naturale.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO