Eveniment

Consiliul Concurenţei investighează un posibil abuz de poziţie dominantă pe piaţa jocurilor video

Consiliul Concurenţei investighează un posibil abuz de...

Autor: Andreea Tobias

29.05.2023, 13:05 273

Consiliul Concurenţei a declanşat o investigaţie privind o posibilă încălcare a regulilor de concurenţă de către Sony pe piaţa de distribuţie a jocurilor video pentruconsole PlayStation.

Consiliul Concurenţei a declanşat o investigaţie privind o posibilă încălcare a regulilor de concurenţă de către Sony Interactive Entertainment Europe Limited şi subsidiarele sale, Sony
Interactive Entertainment Network Europe Limited şi Sony Interactive Entertainment Direct Europe Limited – denumite împreună Sony – pe piaţa de distribuţie a jocurilor video pentru
console PlayStation.

Autoritatea de concurenţă are indicii că Sony ar fi abuzat de poziţia sa dominantă pe piaţa consolelor de jocuri video atât prin vânzarea online a jocurilor video compatibile cu consolele PlayStation, exclusiv, prin intermediul platformei PlayStation Store, cât şi prin interzicerea comercializării codurilor de activare pentru jocuri video compatibile cu consolele PlayStation de către distribuitorii concurenţi, informează Consiliul Concurenţei.

Prin aceste practici, s-ar fi redus opţiunile de achiziţie a jocurilor video compatibile PlayStation, ceea ce ar fi dus la creşterea preţurilor pentru jocurile video pentru acest tip de console. Un alt afect al acestor practici îl reprezintă şi descurajarea studiourilor din România de a dezvolta jocuri video compatibile cu PlayStation.

Consolele marca PlayStation ale lui Sony sunt preferate de jucătorii români, potrivit informaţiilor publice, în România existând aproximativ 1,3 milioane de utilizatori de jocuri video pe console şi 127 de studiouri de dezvoltare a jocurilor video care ar fi afectate de această posibilă practică anticoncurenţială a Sony.

„În cadrul acestei investigaţii, Consiliul Concurenţei a efectuat inspecţii la sediile Sony din Europa pentru a strânge informaţii şi probe. Inspecţiile sunt justificate de necesitatea obţinerii tuturor informaţiilor şi documentelor necesare clarificării posibilelor practici anticoncurenţiale analizate. Efectuarea acestora nu reprezintă o antepronunţare în ceea ce priveşte vinovăţia companiilor”, transmite sursa citată.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO