• Leu / EUR4.7432
  • Leu / GBP5.3799
  • Leu / USD4.2921
Eveniment

Consultant în domeniul poliţiei judiciare: Drogurile de la Marea Neagră pot fi o încercare de compromitere a României

Consultant în domeniul poliţiei judiciare: Drogurile de la Marea Neagră pot fi o încercare de compromitere a României

Autor: Nicolae Oprea, Mediafax

18 apr 2019 125

Valeriu Şuhan, consultant în domeniul poliţiei judiciare, a precizat, pentru MEDIAFAX, că unul dintre scenariile în cazul drogurilor „rătăcite” la Marea Neagră ar putea fi compromiterea României în demersul de aderare la spaţiul Schengen, prin compromiterea graniţei de est a ţării noastre.

Potrivit lui Valeriu Şuhan, fost poliţist judiciar, sunt mai multe scenarii în ceea ce priveşte „scăparea” drogurilor în Marea Neagră:

„Traficanţii ca atare, pur şi simplu au avut ghinion, şi au dat de un val mai mare care i-a răsturnat, dar s-ar putea să fie vorba şi de anumite grupări rivale care au acţionat împotriva lor”, spune consultantul pe probleme de poliţie judiciară.

Un alt scenariu lansat de Valeriu Şuhan ar fi o încercare de compromitere a ideii de securitate a graniţei de est a României şi, implicit, a Uniunii Europene.

„De asemenea, este posibil ca cineva interesat să fi urmărit compromiterea României ca entitate statală, mai precis compromiterea graniţei de est a României, după ce noi am cheltuit o sumă foarte importantă de bani (pentru sistemul EADS – n.r.), pentru a ne asigura că această graniţă este impenetrabilă. Sunt entităţi suficient de multe, atât în jurul nostru cât şi mai depărtate de noi, care nu sunt foarte interesate ca noi să accedem în spaţiul Schengen”, este de părere Şuhan.

În ceea ce priveşte traseul acestor droguri, fostul poliţist spune că cel mai probabil sunt din America Latină. „Din puţinele informaţii apărute în spaţiul public, aceste droguri vin dinspe America de Sud. Există şi posibilitatea ca ele să fi staţionat undeva într-un teritoriu apropiat nouă şi mai puţin controlat de către autorităţile de stat, şi de acolo să se fi încercat să fie aduse pe teritoriul României şi de aici mai departe, prin mijloace mai puţin sofisticate”, afirmă Şuhan.

Sursa citată mai precizează faptul că în cazul în care traficanţii au făcut o eroare atât de mare încât să piardă drogurile au primit pedepse dure din partea liderilor de reţele din America de Sud. „Cu siguranţă, cei care au greşit şi care au pierdut aceste droguri au primit pedepse din partea cartelurilor de droguri”, a declarat Şuhan, care a mai precizat că „este foarte ciudat” ca o cantitate atât de mare de droguri să fie transportate cu o „bărcuţă” ca cea descoperită la sfârşitul lunii martie la Sfântul Gheorghe, şi în care se afla o tonă de cocaină.

Peste 300 de pachete susceptibile a conţine droguri cu o concentraţie foarte ridicată (peste 90%) au fost găsute până acum atât în România, cât şi în Bulgaria.

Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.7432
Diferență: 0,1689
Ieri: 4.7415
Azi: 4.2921
Diferență: -0,1349
Ieri: 4.2846
Azi: 5.3799
Diferență: 0,9589
Ieri: 5.3458
Azi: 4.3319
Diferență: 0,2151
Ieri: 4.3236