Eveniment

Cooptat la guvernare, partidul lui Tăriceanu vizează portofoliile Finanţelor şi Economiei

Cooptat la guvernare, partidul lui Tăriceanu vizează...

Autor: Iulian Anghel

03.12.2014, 00:04 282

„Am avut o discuţie azi (ieri – n. red.) cu domnul Tăriceanu legată de buget şi de coaliţie, dar nu a cerut domnul Tăriceanu nici patru funcţii, nici ce anume funcţii“, a spus premierul Victor Ponta, citat de Mediafax.

Promisiunea de includere a PLR la guvernare a fost făcută ferm de premier după primul tur al alegerilor prezidenţiale. Tot atunci el a evocat şi ipoteza ca Tăriceanu să ajungă chiar premier, în locul său – la acea vreme nu era luat în calcul un eventual eşec electoral pentru candidatul PSD. Cum rezultatul a fost altul decât cel anticipat de PSD, Ponta rămâne premier, dar guvernul va fi restructurat în această lună şi va cuprinde şi doi miniştri din rândurile PLR, Tăriceanu confirmând ieri, răspunzând unei întrebări, că partidul său este interesat de Economie şi Finanţe.

Tăriceanu a venit ieri la Palatul Victoria la discuţia cu premierul privind noua configuraţie a Guvernului împreună cu doi dintre apropiaţii săi, Radu Stroe şi Daniel Chiţoiu, foşti miniştri din guvernul USL, ceea ce poate indica o revenire măcat a unuia dintre ei în executiv.

Tot în cursul zilei de ieri, Ponta s-a mai întâlnit cu grupul minorităţilor naţionale din Cameră, de a căror sprijin vrea să se asigure, dar şi cu grupul parlamentar liberal şi conservator (PC şi PLR) din Cameră.

Puterea nu are de ce să se teamă deocamdată, pentru că în cel mai prost scenariu dispune de o majoritate de 59% din mandate la Camera Deputaţilor şi de 57% la Senat. În cea mai bună variantă poate atinge o majoritate de 66% la Cameră, în vreme ce la Senat majoritatea rămâne în toate condiţiile cam aceeaşi, pentru că UDMR nu mai poate conta în ecuaţia puterii după ce a ieşit săptămâna trecută de la guvernare, iar PPDD nu are grup parlamentar, cei şase neafiliaţi nemodificând semnificativ procentele, dacă votează proiectele guvernului.

De altfel, în Parlament foarte multe lucruri nu se schimbă după cooptarea PLR în guvern întrucât reprezentanţii săi votau de multă vreme alături de PSD. Reprezentanţii PLR au grup parlamentar comun cu PC. Aşa că, oficial, guvernul condus de PSD a pierdut săptămân trecută sprijinul celor 26 de parlamentari ai UDMR şi a câştigat în guver­nare ceea ce avea deja (18 deputaţi şi şase senatori PLR).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO