Eveniment

COVID-19 i-a ţinut pe români departe de vacanţele în străinătate. Studiu: Românii au avut mai puţine vacanţe în timpul epidemiei şi au preferat litoralul românesc

COVID-19 i-a ţinut pe români departe de vacanţele în...

Autor: Petru Mazilu

02.10.2020, 12:40 163

Românii au avut mai puţine vacanţe în timpul epidemiei de Covid în comparaţie cu anii precedenţi. Cei care au plecat în vacanţă au preferat litoralul românesc, dar au fost vândute şi destule pachete turistice din Bulgaria, Turcia şi Grecia. 

Agenţia five elements digital a făcut bilanţul vacanţei încercând să afle ce au căutat românii în 2020, un an atipic, din cauza pandemiei de COVID 19.

Specialiştii susţin că în mod tradiţional, românii îşi făceau planurile de vacanţă în primele trei luni din an, apoi căutau oferte de-a lungul următoarelor luni. Aceeaşi tendinţă s-a menţinut şi în 2020, cu un vârf de căutări în ianuarie. Însă, acest sezon de vacanţă a înregistrat o scădere, ajungând la nivelul din urmă cu cinci ani, chiar şi după perioada stării de urgenţă. Practic, interesul pentru vacanţe a scăzut în 2020 cu 30% până la 40%.

În ceea ce priveşte destinaţiile populare de vacanţă din ultimii ani, Turcia, Grecia sau Bulgaria sunt în continuare preferate de români. Românii au plecat spre aceste destinaţii în special după renunţarea la starea de urgenţă.

În schimb, a crescut foarte mult interesul pentru vacanţele în România. Spre deosebire de 2018 şi 2019, în 2020 românii au căutat mai des destinaţii de vacanţă în ţară, Mamaia, Eforie, Mangalia şi Costineşti fiind la fel de dorite ca destinaţiile externe.

O particularitate a anului 2020 este că au fost schimbate radical condiţiile de călătorie. Un termen foarte popular a fost „condiţii de călătorie”, ceea ce era de aşteptat, dat fiind că fiecare ţară a aplicat alte reguli. Similar, căutarea „test Covid Grecia” a generat un interes aparte.

La polul opus, interesul pentru bilete de avion a scăzut în primul trimestru din 2020. Impactul asupra acestui sector economic este posibil să fie mai mare decât pentru destinaţiile turistice, este concluzia specialiştilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO