Eveniment

Cozi uriaşe în Etiopia: Cu promisiuni incerte de bani şi locuri de muncă în Rusia după război, bărbaţii etiopieni se înscriu pe capete să lupte pentru Putin în războiul din Ucraina

Cozi uriaşe în Etiopia: Cu promisiuni incerte de bani...

Autor: Ştefan Stan

21.04.2022, 17:59 1178

Cozile se formau în fiecare dimineaţă devreme în faţa ambasadei Rusiei din capitala Etiopiei, Addis Abeba. Atraşi de zvonurile de pe reţelele de socializare, tineri şi bătrâni, mulţi cu livretele militare în mână, au sosit cu speranţa de a lupta pentru Rusia în Ucraina, scrie Reuters. 

Ceea ce a început ca un şuvoi de voluntari s-a umflat în decurs de două săptămâni la zeci, au declarat pentru Reuters doi locuitori din cartier.

Marţi, reporterii Reuters au văzut câteva sute de bărbaţi înregistrându-se cu gărzile de securitate etiopiene în faţa ambasadei. Gărzile le-au înregistrat numele şi le-au cerut dovada serviciului militar.

Nu există nicio dovadă că vreun etiopian a fost trimis în Ucraina şi nici nu este clar dacă va fi vreodată vreunul.

Un bărbat care a ieşit din ambasadă şi s-a adresat voluntarilor în limba rusă, prin intermediul unui interpret, a spus că Rusia are suficiente forţe pentru moment, dar că vor fi contactaţi atunci când va fi nevoie de ei.

Ambasada rusă nu a răspuns întrebărilor adresate de Reuters cu privire la identitatea bărbatului sau dacă Rusia trimitea voluntari etiopieni în Ucraina. Aceasta a emis o declaraţie mai târziu, marţi, în care a spus că nu recruta luptători şi că etiopienii care au apărut afară erau binevoitori care îşi exprimau "solidaritatea şi sprijinul pentru Federaţia Rusă".

Ministerul etiopian de Externe a salutat declaraţia rusă pentru ceea ce a numit "respingerea rapoartelor nefondate de recrutare pentru Forţele Armate Ruse".

Ambasada Ucrainei la Addis Abeba a transmis întrebările autorităţilor etiopiene.

Etiopia a cerut tuturor părţilor implicate în război să dea dovadă de reţinere şi nu a votat o rezoluţie a Adunării Generale a ONU care condamnă invazia din 24 februarie a Ucrainei, pe care Rusia o numeşte o "operaţiune militară specială" pentru demilitarizarea ţării.

Însă mulţi din Etiopia şi-au exprimat solidaritatea cu Rusia, care s-a bucurat de relaţii strânse cu naţiunea din Cornul Africii încă din epoca sovietică.

Zvonurile de pe reţelele de socializare despre o plată de 2.000 de dolari pentru a se înrola şi despre posibilitatea de a munci în Rusia după război i-au ispitit pe unii dintre bărbaţii de la cozi. Multe părţi ale Etiopiei sunt devastate de conflicte, iar inflaţia anuală se situează în jurul valorii de 30%.

"Sunt dispus să sprijin guvernul Rusiei şi, în schimb, după ce voi ieşi, voi primi beneficii", a declarat Leta Kibru pentru Reuters în faţa ambasadei, unde s-a întors marţi pentru a verifica ceea ce a spus că este cererea sa.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO