Eveniment

Creditarea continua explozia, in timp ce economisirea in lei incetineste

Creditarea continua explozia, in timp ce economisirea in lei incetineste

Click pentru imaginea marita

26.02.2008, 20:22 16

Creditul privat din economie a crescut cu 56% (in termeni reali) in ianuarie, fata de aceeasi luna din 2006, iar depozitele in lei ale populatiei au incetinit semnificativ in aceeasi perioada.
Ritmul de crestere al acestora a fost de 42% in termeni reali (peste inflatie) in ianuarie (fata de ianuarie 2006), in pierdere de viteza fata de 50% in decembrie.
Nicolaie Chidesciuc, senior economist al ING Bank Romania, spune ca masurile de majorare a dobanzii luate de banca centrala incepand din toamna trecuta nu au inca efecte in piata, nici pentru incetinirea creditarii, nici pentru stimularea economisirii.
"Era de asteptat ca masurile sa nu aiba efect atat de repede. Oricum am dubii ca vor reusi sa tempereze ritmul creditarii", comenteaza Chidesciuc.
Per total, creditele totale, contractate atat de populatie, cat si de firme, au ajuns la 41,7 miliarde de euro la sfarsitul lunii ianuarie. Doar in prima luna a acestui an creditul privat a crescut cu 1,65 miliarde de euro, potrivit datelor publicate ieri de Banca Nationala. Din soldul total, doar 45% reprezinta credite in lei, in timp ce restul de 55% sunt denominate in valuta.
De altfel, creditele in valuta acordate populatiei au crescut cel mai repede, cu aproape 134% in termeni reali fata de ianuarie 2006. Si companiile au preferat indatorarea in valuta, creditul privat denominat in monede straine crescand cu 47% peste inflatie. Per total, creditul acordat in valuta a crescut in prima luna cu 76%, fata de o crestere cu numai 36% a creditului privat acordat in lei.
"Referitor la creditul in valuta, este surprinzator ca populatia nu a reactionat la riscul de curs: oamenii nu s-au speriat de depreciere si probabil salariile in continuare acopera ratele mai mari, din moment ce isi permit sa se imprumute in valuta", spune senior economistul ING.
Intrucat BNR exprima in lei si soldul creditelor acordate in valuta, dinamica acestora este distorsionata de evolutia cursului de schimb. In cazul acesta, cresterea creditarii in valuta pare mai rapida din cauza deprecierii leului fata de euro si dolar.
Accelerarea puternica a creditarii a venit pe fondul incetinirii economisirii populatiei in moneda nationala, de la un ritm anual de 50% in termeni real in luna decembrie la 42% in ianuarie. Per total, depozitele bancare cumulate pentru populatie si companii erau luna trecuta de 34,9 miliarde de euro, practic in stagnare fata de luna precedenta. Astfel, cresterea anualizata a depozitelor a fost asigurata de efectul de baza, pentru ca de fapt depozitele au stagnat fata de luna decembrie.
La depozite, raportul lei-valuta este invers fata de cel de la credite, in sensul ca leul este preferat pentru economisire (66% din soldul depozitelor sunt in lei), in timp ce valuta acopera doar 34%. Totusi, la fel ca la credite, tot componenta in valuta a asigurat si cresterea depozitelor. Cu alte cuvinte, datele de la BNR au aratat ieri ca explozia creditarii continua, in timp ce depozitele bancare sufera o incetinire, pana la stagnare.
"O schimbare de dinamica tot va avea loc, insa nu va fi generata exclusiv de deciziile BNR. Asemenea ritmuri inalte de 143% la cresterea creditului (in valuta pentru populatie, n. red.) nu pot fi sustinute. Chiar si sub 100% tot sunt ritmuri foarte mari. Datele arata ca salariile mari inca le permit oamenilor sa ia credite. Nu vad motive sa nu fie o crestere de salarii puternica in 2008 si atunci si cresterea creditelor va fi robusta, cu presiune pe deficitul extern", afirma Chidesciuc.
Cresterea creditarii vine in primul rand din salarii si nu poate fi corectata cu masuri de tipul majorarii dobanzii la leu sau a provizioanelor pentru creditele in valuta, a conchis el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO