Eveniment

Creşterea economică încetineşte, dar rămâne robustă pe baza consumului. La 9 luni din 2022, economia României este pe plus cu 5%

Creşterea economică încetineşte, dar rămâne...

Autor: Răzvan Botea

16.11.2022, 07:30 327

În faţa inflaţiei, a creşterii preţurilor la energie şi a dobânzilor în creştere, economia a crescut cu 4% an/an în T3/2022, o încetinire faţă de ritmul din trimestrele anterioare, dar o creştere solidă.

Consumul a rămas principalul driver al creşterii economice din primele nouă luni din 2022, când economia a urcat cu 5%, prin comparaţie cu aceeaşi perioadă din 2021, arată datele publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS). Creşterea cea mai mare a fost în zona de consum de servicii, dar şi la consumul de bunuri, în ciuda inflaţiei care a ajuns aproape de 16%.

„Este o decelerare, în linie cu aşteptă­rile. Cifrele sunt relativ bune încă, dar pro­ba­bil că decelerarea va continua. Probabil consumul a fost din nou motorul creşterii eco­nomice. Aşa cum arată datele de la vânză­rile cu amănuntul, a mers bine“, comentează datele Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank.

Un aport au avut şi investiţiile, este de părere Adrian Codirlaşu, vicepreşedintele CFA România, care spune că în ultimele luni a crescut volumul de construcţii de clădiri nerezidenţiale şi de infrastructură. „Construcţiile au reînceput să crească pe partea de nerezidenţial, având în vedere şi proximitatea cu Ucraina şi mutarea lanţurilor de aprovizionare. Aş adăuga aici şi infrastructura, unde vedem creştere în ultimele luni“, spune el.

Cifrele privind detaliile creşterii economice vor fi publicate de INS la începutul lunii decembrie. Cert este că indiferent ce a adus avansul economic din primele nouă luni din 2022, economia României s-a ţinut bine în faţa şocurilor de anul acesta, mai spun economiştii.

„Datele privind dinamica economiei interne din primele nouă luni ale anului curent exprimă un grad ridicat de rezistenţă la suprapunerea şocurilor, inclusiv accelerarea ritmului anual al preţurilor de consum spre cel mai ridicat nivel din 2003 şi intensificarea percepţiei de risc investi­ţional“, notează Andrei Rădulescu, directorul departamentului  de analiză macro de la Banca Transilvania.

Pe partea de ofertă, industria a tras în jos economia, iar agricultura este din nou pe minus, din cauza secetei de anul acesta. Cifra de afaceri din servicii a crescut însă cu două cifre după ce restricţiile din pandemie au fost ridicate în totalitate.

Construcţiile, de asemenea, sunt pe plus de aproape 7% la 8 luni din 2022, cu infrastructura care s-a relansat după ce guvernul a reluat investiţiile începând cu a doua parte a lui 2022.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO